Какви са ползите за тялото ни, когато откажем тютюнопушенето

Пушенето е вредно за вашето здраве, но точно как отказването ни от цигарите може да подобри начинът ни живот? Ето няколко .... 2014-09-13T00:05:28+00:00 Здравни Статии

Пушенето е вредно за вашето здраве, но точно как отказването ни от цигарите може  да подобри начинът ни живот? Ето няколко основателни причини, които могат да ни помогнат в трудното начинание да откажем цигарите.

 

1. Чувствате се по-енергични – в рамките на 2 до 12 седмици след като сте спрели пушенето, кръвообращението ви се подобрява. Това прави физическа активност, включително ходене и бягане, много по-лесно.

Отказването също така оказва положителен ефект върху имунната ви система.  Увеличеното количество  кислород в организма кара бившите пушачи да се чувстват по-малко уморени.

 

2. Ще се погрижите за здравето на хората около вас – със спирането на тютюнопушенето ще запазите  здравето на вашите приятели непушачи и семейството си. Пасивното пушене увеличава риска от рак на белия дроб, сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Пасивнотото пушене при децата  увеличава два пъти риска от дихателни заболявания, включително пневмония, круп (подути дихателните пътища в белите дробове) и бронхит, плюс още ушни инфекции, хрипове и астма.

 

3. Подобрено усещане за вкус и мирис – химическите вещества, които се съдържат в цигарите оказват отрицателно въздействие върху вкусовите и обонятелните рецептори и се губи усещането за вкус и мирис. Отказването на пушенето ще ви позволи отново да се насладите на приятните аромати и вкусотии, които ви заобикалят.

 

4. Намалено усещане за безпокойство и притеснение – пристрастеността към никотина прави пушачите още по-стресирани. Това фалшиво усещане за освобождаване на напрежението е временно и е налице само, когато пушите.

 

5. По-бели зъби – пушенето води до оцветяване на  зъбите, които изобщо не е приятна картинка, особено за един млад човек. Пушенето  изключително много влошава здравето на устата ви.

 

Вижте какво се случва с тялото ви след като откажете цигарите:

 

– След 20 минути кръвното ви налягане и пулса се нормализират
– След 24 часа белите дробове започват да се чистят.
– След два дни тялото ви е изчистено от никотина и чувството за вкус и мирис се възстановяват.
– След три дни ще може да дишате по-лесно, и енергията ви се увеличава.
– След две до 12 седмици, кръвообращението ви се подобрява.
– След три до девет месеца кашлицата и хриповете изчезват и дишането се подобрява.
– След една година рискът от инфаркт намалява с 50% за разлика от пушачите.
– След 10 години рискът от развитие на рак на белия дроб намалява с 50% за разлика от пушачите.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.livestrong.com; www.about.com
Източник снимка: bplanet/freedigitalphotos.net