Какво всъщност знаем за глутена

Все по-често се срещат храни, на чийто опаковки четем, че не съдържат глутен. Но повечето от нас може би не знаят какво представлява 2015-01-22T22:27:29+00:00 Здравни Статии

Все по-често се срещат храни, на чийто опаковки четем, че не съдържат глутен. Но повечето от нас може би не знаят какво представлява глутена и трябва ли да го избягваме.

 

И другия въпрос, който може би си задавате е дали храните, без глутен са по-здравословни? Отговорът е, че тези храни не са по-здравословни, просто те не съдържат глутен и могат да бъдат консумирани от хора болни от целиакия (глутенова непоносимост).

 

Глутенът е белтъчна смес, която се съдържа в храни, произведени от жито и подобни на него растения (ечемик, ръж). Не всички житни култури съдържат глутен. Веществото придава еластичност на тестото, като спомага за запазване на формата му, при процеса на втасване.

 

Глутенът не трябва да се консумира единствено от хора болни от целиакия, защото предизвиква възпаление на лигавицата на тънките черва. Това възпаление от своя страна води до нарушение в правилното усвояване на хранителните вещества и се стига до дефицит на някои витамини или минерали в организма.

 

Единственото решение за хората болни от целиакия е спазването на безглутенова диета. Глутеновата непоносимост е автоимунно заболяване, което се среща по-често от заболявания като: болестта на Крон, диабет тип 2 и улцерозен колит.

 

Как всъщност можем да разпознаем целиакията?  Най-характерните симптоми на болестта са:

 

– главоболие
– умора
– болки и подуване в корема
– хронична диария и запек
– болки в ставите
– изтръпване на краката
– обриви по кожата

 

В дългосрочен план е възможно да се появят:
– анемия
– рак на червата
– остеопороза
– чернодробни заболявания

 

Кои храни трябва да се избягват при глутенова непоносимост?

 

Какво всъщност знаем за глутена1. Пшеница – използва се най-често като сгъстител и свързващо вещество в сосове, заквасена сметана, кисело мляко и др.

 

 

 

 

 

 

Какво всъщност знаем за глутена2. Eчемик – използва се като сгъстител в супите. Съставките, които се получават от ечемик съдържат малц и малтоза. Те се включват в състава на зърнените храни, малцовото мляко, бирата, оризовото мляко и др.

 

 

 

 

Какво всъщност знаем за глутена3. Ръж – използва си при производството на хляб, уиски, бисквити и др.

 

 

 

 

 

 

Какво всъщност знаем за глутена4. Тритикале  –  изкуствен хибрид между пшеница и ръж.

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен във хляба и други основни продукти, пшеницата, ечемика, ръжта и тритикалето могат да се съдържат и в някои други храни и напитки:

 

– бира

– кубчета за бульон

– бонбони

– пържени картофи

– различни сосове (соев сос)

– супи

– салами

– галета

 

Ето и храните, които не съдържат глутен:

 

– плодове и зеленчуци

– говеждо

– пилешко

– риба

– ядки

– яйца

 

 

Източник: en.wikimedia.org; www.livestrong.com; wikihow.com
Източник снимка: amenic181/freedigtialphotos.net