Какво можем да лекуваме с боров катран

Освен като консервант, боровата смола традиционно се използва като мехлем и за почистване. Когато боровата кора, иглички и шишарки се овъглят в казан или на 2016-04-23T21:07:44+00:00 Здравни Статии

Освен като консервант, боровата смола традиционно се използва като мехлем и за почистване. Когато боровата кора, иглички и шишарки се овъглят в казан или на открит огън, естественото борово масло се запазва и лесно се смесва с база, като пчелен восък или луга. По този начин боровата смола може да се използва за лечение на порязвания, различни кожни заболявания.

 

1. Боровият катран е отлично средство за третирането на порязвания и рани – той се е използвал от векове като мехлем с антибактериално действие за лечение на рани. Има доказателства, които ни показват, че древните цивилизации на Близкия Изток и Шумер, използвали боровите масла и мазила за почистване на рани и при гангрена. Боровата смола и нейните производни могат да бъдат използвани, за да се запази кожата и косата чиста без паразити, включително и бълхи.

 

2. Боровият катран е отлично средство за почистване – съдържащото се в катрана борово масло е в основата на почистващите качества на този вид катран. Ако сложите малко боров катран върху парцал, можете да излъскате всякакви дървени повърхности. Боровият катран действа като ароматизатор, просто сложете известно количество зад тоалетната чиния или под мивката.

 

3. Най-честата употреба на боровия катран е като продукт за грижа за кожата – боровият катран се използва за лечение и профилактика на кожни заболявания като псориазис, екзема, краста и др. Мехлемът може да се използва за облекчаване на сърбежа и лющенето, свързани със слънчеви изгаряния, и обикновено се използва за лечението на напукани пети и сухи колена. Сапунът от боров катран може да се използва като ефективно средство за лечение на мазна кожа и запушени пори.

 

4. Боровият катран влиза в състава на шампоани за третиране на състояния като себореен дерматит и пърхот.

 

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; www.maritime.org;
Източник снимка: www.pixabay.com