Какво означават кървящите венци и как да се справим с проблема

Необичайното кървене от венците може да са призанк за широк спектър от възможни рискове за здравето и заболявания. Кървене .. 2015-01-13T09:22:33+00:00 Здравни Статии

Необичайното кървене от венците може да са призанк за широк спектър от възможни рискове за здравето и заболявания. Кървенето на венците, не винаги е показател за възможен риск за здравето, тъй като то може да е предизвикано от неудобни протези, но все пак е важно ако страдате от това състояние да посетите зъболекаря си за да изключите всички възможни рискове.

 

Най-често причината за кървенето на венците е натрупване на плаки по линията на венците. Две заболявания на венците са придружени с кървене на венците:

 

Гингивит: причинено от прекомерното натрупване на плака, други симптоми могат да включват подуване, чувствителни венци. Ако не се лекува, възпалението на венците, ще се превърне в пародонтит.

 

Периодонтит: често е придружено от други симптоми, като лош дъх и отдръпване на венците. Ако не се лекува, зъбите могат да паднат.

 

Тъй като периодонтитът е възпалително заболяване, проучвания показват също така, че тежките случаи могат да повишат риска от други здравословни проблеми, като например:

 

Инфаркт: заболяването се характеризира със смъртта на сърдечните клетки поради прекъсване на притока на кръв към сърцето.

 

Инсулт: причинява се от плаки, които блокират притока на кръв към мозъка и може да възникне инвалидизиране на пациента

 

Атеросклероза: тя може да бъде предвестник на инфаркти и инсулти.

 

Еректилна дисфункция: невъзможност да се поддържа ерекция при половия акт.

 

Също така е важно да се отбележи, че кървенето на венците може да е индикатор и за други заболявания, които не са свързани с устната кухина.

 

Диабет: това е метаболитно заболяване, което показва проблеми в нивата на кръвната захар и производството или абсорбцията на инсулин. Ако не се лекува, диабетът може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

 

Левкемия: форма на рак на кръвта или костния мозък, която се характеризира с  липса на съсирващи агенти. Затова, кървенето на венците може да бъде предупредителен сигнал за това заболяване.

 

Недохранването: кървенето на венците може да е в резултат на недостатъчен прием на хранителни вещества, и може да се коригира чрез прилагане на здравословна диета.

 

Недостигът на витамин C: известен също като скорбут, симптомите включват летаргия, задух и болка в костите.

 

Дефицитът на витамин К: тъй като витамин К е важен за кръвосъсирването, недостигът на този витамин може да доведе до ненормално кървене на венците.

 

За да си набавим необходимото количество витамин К трябва да консумираме повече банани и спанак. Витамин С можем да си набавим от повечето цитрусовите плодове. Хубаво е след като се нахраним да изпием една чаша вода, по този начин устната кухина се изчиства от хранителните остатъци и се намалява  възможността за образуването и натрупването на плака.

 

 

Източник: www.prevention.com; www.besthealthmag.ca; www.bleedinggums.com
Източник снимка: www.pixabay.com