Какво означават увеличените лимфни възли

Увеличените лимфни възли могат да бъдат единични (в определени области) и генерализирани (по цялото тяло). Най-често се откриват .... 2014-10-15T17:41:43+00:00 Здравни Статии

Увеличените лимфни възли са честа находка, която особено плаши болния и близките.

 

Увеличените лимфни възли могат да бъдат единични (в определени области) и генерализирани (по цялото тяло). Най-често се откриват под долната челюст, под мишниците и в слабините. Имат различна големина – от бобено зърно до синя слива и са с различна консистенция.

 

Често са болезнени и сраснали с околните тъкани и кожата. Много трудно е да се разкрие още от самото начало същността и причината на увеличените лимфни възли. Единични увеличени и болезнени възли обикновено са указание за остър възпалителен процес по периферията на тялото – по окосмената част на главата – при увеличени възли зад ушите и на шията, по ръцете – при увеличени възли под мишницата, по долните крайници – при увеличени възли в слабините.

 

Често множествени неголеми и слабо болезнени лимфни възли под долната челюст и на шията са резултат на хронични възпалителни процеси в устната кухина и гърлото.

 

Причини за увеличени лимфни възли

 

– Доскоро най-честата причина за увеличение на лимфните възли бе туберкулозата. В тези случаи възлите срастват помежду си и с кожата, разпадат се и пробиват навън. Понастоящем подобни случаи се срещат извънредно рядко. При някои болни от туберкулоза наистина могат да се намерят увеличени лимфни възли, но те не са сраснали и не се пробиват.

 

– Нерядко увеличение на лимфните възли (местно и генерализирано) може да се наблюдават при хроничнн инфектирани сърбящи кожни заболявания напр. при краста, екзема.

 

– Упорито и генерализирано увеличение на лимфните възли понякога е първата изява на редица кръвни заболявания. В тези случаи възлите са слабо увеличени, еластични, несраснали и неболезнени.

 

– Единични твърди и неболезнени увеличени лимфни възли се наблюдават при метастазите на редица злокачествени новообразувания. В тези случаи локализацията на възлите може да насочи към първичната локализация на новообразуванието.

 

– Диагностичното значение на увеличените лимфни възли е различно. Те могат да са резултат на някой незначителен болестен процес, но често са указание за сериозно болестно състояние. Поради това болният и околните трябва да се отнасят сериозно към всеки увеличел лимфен възел и навреме да потърсят лекарски съвет.

 

Различни манипулации върху възела – компреси, лапи, нагряване с лампи и особено разтриване и размачкнане са недопустими. Манипулациите могат да влошат състоянието на болния и да затруднят правилното разпознаване и лечение.

 

 

Източник: www.kak-da.com
Източник снимка: tungphoto/freedigitalphotos.net