Какво означават цепнатите ъгли на устните

Болезненото "цепване" на ъглите на устните е не само козметичен, но и здравословен проблем. Разбира се, той може да бъде отстранен 2014-09-28T18:02:39+00:00 Здравни Статии

Болезненото „цепване“ на ъглите на устните е не само козметичен, но и здравословен проблем. Разбира се, той може да бъде отстранен и дори можем да се погрижим за неговата превенция.

 

Медицинско название на цепването на устните е ангуларен хейлит. Симптомите са отделяне на кожата в ъглите на устата, съпроводено понякога с кървене. Обикновено причините за това заболяване са липсата на витамините от група B (най-вече на рибофлавин – витамин B2), липсата на желязо (анемия), недостиг на цинк, захарен диабет или имунен дефицит. Липсата на достатъчен прием на течности, както и цялостната дехидратация на организма също е възможна причина за цепването.

 

Лечение

 

Локалното лечение се извършва с антисептици, антимикотици и антибиотици.

 

Промяна на хранителните навици

 

Липсващите витамини и химични елементи лесно можем да си набавим с приема на допълнителни хранителни добавки или пък с включване но определени храни в дневната диета. Витамин B2 и желязо се съдържат в зеленолистните зеленчуци и черния дроб. Витамин B3 може да си набавите с някои меса, ядките и зърнените храни. Витамин B6 се открива в картофи, зеле и карфиол – типичните есенни храни, както и в бананите.

 

Козметична грижа

 

Подсушавайте добре ъглите на устните след всяко хранене или миене. Нанасяйте дебел слой балсам за устни или вазелин с натурални лечебни съставки, те подпомагат заздравяването. Добре е да го правите преди лягане, за да може да действат, докато спите, а по този начин и ще предпазите проблемната зона от допълнително овлажняване от слюнката.

 

 

Източник: www.kozmetikata.com
Източник снимка: stockimages/freedigitalphotos.net