Какво трябва да знаем за л-карнитина

Л-карнитинът се синтезира в тялото от аминокиселините лизин и метионин. Независимо от това дали тренирате професионално или за здраве, дали искате да 2021-01-23T10:38:48+00:00 Здравни Статии

Л-карнитинът се синтезира в тялото от аминокиселините лизин и метионин. Независимо от това дали тренирате професионално или за здраве, дали искате да отслабнете или пък да натрупате мускулна маса, шансовете ви за успех ще се увеличат ако приемате Л-карнитин.

 

Нека да разгледаме някои от предимствата на Л-карнитинът: 

 

1. Л-карнитинът помага за изгаряне на подкожните мазнини – ако искате да отслабнете, то тогава л-карнитинът е вашата хранителна добавка.  Л-карнитинът прехвърля дълговерижните мастни киселини, такива като триглицеридите в митохондриите, където те могат да бъдат окислени за производството на енергия. Л-карнитинът намалява умората и служи като средство за потискане на апетита. Л-карнитинът ще ви помогне не само да отслабнете, но той ще повиши вашия аеробен капацитет, което ще ви помогне да изгорите повече калории.

 

2. Натрупване на мускулна маса – л-карнитинът увеличава мускулната сила, това води до възможността да се използват повече тежести и да се развиват по-големи мускули.

 

3. Л-карнитинът заздравява костите – загубата на костно вещество е основна грижа на много възрастни жени в постменопауза. Разбира се, това състояние може да доведе до увеличаване на шансовете за фрактури, остеопороза и артрит. За щастие, л-карнитинът може да забави процеса на загуба на костна маса и да подобри  костните микроструктурни свойства, като намалява костната загуба.

 

4. Л-карнитинът подобрява работата на сърцето – няколко клинични проучвания показват, че л-карнитинът може да се използва заедно с конвенционалното лечение на стенокардия за да се намалят нуждите от лекарства и да се подобри издръжливостта на болните да извършват физическа работа без да усещат дискомфорт и болка в областта на гръдната кост.

 

5. Л-карнитинът се произвежда от бъбреците – при здравословни проблеми свързани с бъбреците, те не могат да произвеждат достатъчно количество л-карнитин.  За целта трябва да се приема л-карнитин за да се улесни състоянието на бъбреците.

 

6. Л-карнитинът служи като антиоксидант, които стимулира имунната система. Той неутрализира вредното въздействие на свободните радикали. В тази връзка л-карнитинът може да се използва при алергии и настинки за подобряване на състоянието.

 

7. Л-карнитинът е подходящ за употреба от диабетици – това е така защото приемът на л-карнитин води до усвояването на повече глюкоза от мускулите, което ще доведе до намаляването й в кръвта и оттам ще се понижи кръвната захар.

 

Колко л-карнитин трябва да приемаме:

 

По принцип, приемът на 2-4 гр л-карнитин на ден е напълно достатъчно за общото здравословно състояние и затова да постигнете вашите фитнес цели. Л-карнитинът може да се намери под формата на капсули, таблетки и течност.

 

Червените меса и млечни продукти са най-добрите източници на л-карнитин. Други  храни съдържащи л-карнитин са: ядки, семена, артишок, аспержи, броколи, брюкселско зеле, чесън, горчица, бамя, магданоз, зеле, кайсии, банани, пчелен прашец , бирена мая, елда, царевица, овесени ядки, оризови трици, ръж.

 

 

Автор маг. фармацевт Тодор Трифонов
Източник снимка: www.pixabay.com