Какво трябва да правим при хранително отравяне

Хранителното отравяне възниква, когато ядете храни, заразени с бактерии, паразити, вируси или други токсини. Тези замърсители могат 2014-09-19T12:32:48+00:00 Здравни Статии

Хранителното отравяне възниква, когато ядете храни, заразени с бактерии, паразити, вируси или други токсини. Тези замърсители могат да попаднат в храната си по различни начини.

 

Най-честите причини за заразяването на храната могат да бъдат:

 

1. Работещите в хранителната промишленост, които не си мият ръцете си и не носят ръкавици

2. Мръсните прибори за хранене, които не са почистени старателно

3. Неправилното съхраняване на хранителните продукти

 

Най-честите симптоми при хранителните отравяния са:  повръщане, диария, коремни спазми, гадене и главоболие

 

Повечето хранителни отравяния не изискват лекарска намеса. Ако предполагате, че хранителното отравяне е възникнало в резултат на консумацията на гъби, трябва веднага да потърсите лекарска помощ.  По принцип възстановяването при хранителните натравяния продължава няколко дена.

 

Ето и някои стъпки, които можете да предприемете за да се възстановите по-бързо:

 

1. Най-важното, не забравяйте да пиете много вода. Вашата цел е да поддържате тялото си хидратирано особено ако повръщате или имате разтройство. Тъй като при тези състояния стомахът ви е раздразнен, пийте вода бавно и на малки глътки.

 

2. Не трябва да консумирате напитки съдържащи кофеин или млечни продукти, докато не се почувствате по-добре. Тези продукти дразнят стомаха.

 

3. Най-вероятно няма да имате апетит, но е изключително важно да приемате калории за да осигурите необходимата енергия на организма ви да се възстанови по-бързо.  След като повръщането е спряло, можете да започнете да ядете лесно смилаеми храни като: бисквити, препечен хляб, обикновен ориз, банани или ябълково пюре.

 

4. Приемайте пробиотици. Съдържащите се в тях полезни бактерии, които помагат на тялото да преработи храната по-лесно ще неутрализират вредното влияние от свръхрастежа на „лошите“ бактерии и ще възстановят нормалната чревна флора.
5. Не трябва да приемате лекарства против диария. Вашето тяло се опитва да изхвърли токсините, а лекарствата против диария ще попречат на този процес и могат да влошат състоянието ви.

 

6. Почивайте се много за да дадете възможност на организма ви да се възстанови по-бързо.

 

 

Ако симптомите на хранителното отравяне не започнат да отслабват и да отминават след два дена, ако забележите кръв в изпражненията и при повръщане и ако имате температура над (38.6 ° С), трябва задължително да се свържете с вашия лекар.

 

 

Източник: www.onhealth.com; www.wholeliving.com; www.nutrition-and-you.com
Източник снимка: www.pixabay.com