Какво трябва да хапваме за да победим пролетната умора

В забързаното ежедневие, което има всеки един от нас, много често забравяме да си вземем нещо здравословно за хапване. Когато забравим да закусим много от 2016-03-23T08:34:39+00:00 Здравни Статии

В забързаното ежедневие, което има всеки един от нас, много често забравяме да си вземем нещо здравословно за хапване. Когато забравим да закусим много от нас прибягват до изключително вредни храни като чипсове, вафли, шоколади и др. Този вид храни са пълни с консерванти и вредни вещества, които бавно, но сигурно ни унищожават.

 

Вредните вещества задръстват всяка една клетка и орган в тялото ни, карайки го да работи неефективно и правейки го уязвим на инфекции и вируси. Добрата новина е, че има храни, които ще помогнат на организма ни да се справи с пролетната умора като го зареди с енергия.

 

1. Кисело мляко с добавени от нас плодове – тази закуска може да си я приготвим и да я съхраняваме в хладилник за момента, в който искаме нещо за хапване, което е вкусно, енергезиращо и зареждащо с енергия. Можете да добавите боровинки, личии или ябълки към киселото мляко. Киселото мляко е чудесен източник на протеини и калций и е по-лесно за нас да се усвой отколкото прясното мляко. Други предимства на киселото мляко са стимулиране на имунната ни система и неутрализиране на гъбичните инфекции.

 

2. Бадеми –  те съдържат магнезий и фитонутриенти, които предотвратяват развитието на ракови заболявания. Бадемите са страхотни за лека закуска. Само 20-25 бадема съдържат калций като ¼ чаша прясно мляко. Освен това, бадемите са отличен източник на енергия. За да си осигурите всички полезни свойства на бадемите, те трябва да са сурови и да не са били обработвани термично. Понякога, кожицата на бадемите е трудна за храносмилане и това е проблем за някои от нас. За целта можете вечерта да накиснете бадемите във вода и сутринта да ги консумирате.

 

3. Закуска от ябълки и бадемово масло под формата на паста – внимавайте откъде купувате ябълки, тъй като има голяма верятност да са пълни с пестициди. Ябълките са отличен избор за закуска, тъй като те са пълни с фибри, които помагат за понижаване на „лошия“ холестерол. Освен това, съдържащата се киселина в ябълките помага за естествено избелване на зъбите. Когато добавите и бадемово масло за пиене към ябълките, ще получите една страхотна закуска, която ще ви зареди с огромно количество енергия.

 

4. Приготвяне на смутита със зеленолистни зеленчуци – те съдържат в изобилие жизнено важни ензими, които подобряват състоянието на организма и го зареждат с енергия. Може да използвате банани, ябълки в комбинация с лапад, маруля, спанак и авокадо.

 

5. Черен шоколад – той може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци, понижава нивата на лошия холестерол и ни зарежда със серотонин, който стимулира нашето настроение.

 

 

Източник: foodmatters.tv; beauty-healthy.info; www.nhs.uk
Източник снимка: www.pixabay.com