Какво уврежда щитовидната ни жлеза и как да я предпазим

Тези хормони регулират обмяната на веществата в организма и оказват влияние върху растежа и други важни функции в организма. Има много 2015-12-30T23:24:38+00:00 Здравни Статии

Щитовидната жлеза е като малко фабрика, която използва йод (най-вече, набавен от морски дарове и от готварската сол, която е йодирана днес) да произвежда хормони.
Тези хормони регулират обмяната на веществата в организма и оказват влияние върху растежа и други важни функции в организма. Има много фактори, които влияят на функционирането на щитовидната жлеза. Има 6 вещества в нашето ежедневие, които могат да навредят на щитовидната жлеза, кои са те:

 

1. Соя – фитоестрогените, които са протеини, намиращи се в соята действат като агенти, които нарушават функциите на тази жлеза, тъй като те блокират секрецията на хормони от нея и блокират способността на организма да използва йод.

 

2. Халогенни елементи – хлорът и флуорът са халогенни елементи. Тези елементи се усвояват чрез храната и водата. Те предотвратяват нормалното функциониране на щитовидната жлеза.

 

3. Перхлорати – в процеса на изгарянето на различни видове горива се създава отпадъчни продукти наречени перхлорати. Почти всеки има перхлорати в тялото си, защото това вещество се съдържа в използваната вода за напояване на плодове и зеленчуци и дори в питейната вода.

 

4. Бром – той се съдържа в средствата за почистване на плувните басейни и в някои видове храни и е много токсичен.

 

5. Пестициди – приблизително 60% от пестицидите влизат в тялото ни чрез храната. Те имат вредно въздействие върху правилното функциониране на щитовидната жлеза.

 

6. Пластмаса – освен, че е вредна за околната среда, пластмасата е вредназа тялото, особено за щитовидната жлеза поради химикалите, които се освобождават от пластмасовите бутилки.

 

Едно скорошно проучване, проведено от университета в Копенхаген установи, че нивата на антимон, намерени в сокове, които са напълнени в пластмасови бутилки са били с 2,5% по-високи от допустимите нива. В допълнение, BPA и фталатите също могат да подтиснат значително функцията на щитовидната жлеза.

 

Сега ще ви представим една рецепта, която ще помогне на щитовидната ви жлеза да работи по-добре:

 

Необходими съставки:

 

1 чаша 100% сок от червена боровинка
½ супена лъжица канела на прах
¼  чаша прясно изцеден лимонов сок 
¼  една супена лъжица настърган джинджифил
щипка индийско орехче
¾  чаша прясно изцеден портокалов сок 
7 чаши вода

 

Начин на приготвяне:

 

Първо, сложете вода да заври на котлона. След това намалете огъня и бавно добавете сока от червена боровинка, джинджифила, канелата и индийското орехче. Смесете съставките добре и сместа се оставя да къкри на тих огън в продължение на 20 минути.

 

След като напитката напълно се охлади, добавете портокаловия и лимоновия сок и напитката е готова за консумация.

 

 

Източник: www.endocrineweb.com; www.medicinenet.com; www.health.com
Източник снимка: www.pixabay.com