Как да възстановим движението на ставите чрез подхранване на хрущялната тъкан

Този витамин контролира минерализацията на костите и стимулира развитието на костната тъкан. Маруля, магданоз и зехтин са ..... 2016-10-05T17:23:07+00:00 Здравни Статии

Хрущялът е гъвкава съединителна тъкан, която се намира в ставите на ръцете и краката. Ушите, носа, дихателните пътища и други части на тялото са изградени от хрущялна тъкан. Хрущялът е по-лек от костите и по-тежък от мускулите. Хрущялната тъкан е еластична и нейната роля е да адаптира движенията при преодоляването на силен натиск. Хрущялът облекчава триенето между ставите, което е в резултат от движението.

 

С годините, хрущялната тъкан започва да се износва в резултат на интензивна физическа активност, вдигане на тежко и др.  Хрущялната тъкан е уязвима на заболявания като остеоартрит, който засяга всички стави в организма. Заболяването води до загуба на слоя между костите в ставите, което увеличава налягането и причинява възпаление и болка,  мускулите около костите значително отслабват.

 

Въпреки това, както винаги, диетата може да предотврати или забави увреждането на хрущялната тъкан. Трябва да се консумират храни, богати на витамини и аминокиселини, и най-вече да сте сигурни, че приемате аминокиселината, наречена лизин, която се съдържа в бобовите растения, яйцата, соята, млякото, сиренето, сушените плодове и др.. Друга важна съставка е хондроитинът, който запазва еластичността и подвижността на ставите и може да се набави чрез консумацията на черупчести мекотели, омари и раци.

 

Храните, които са богати на определени витамини помагат за възстановяването и запазването на хрущяла в ставите.

 

Витамин А – когато става въпрос за възстановяване на хрущялната тъкан е желателно да се консумират храни, богати на витамин А, като например: рибено масло, млечни продукти, цветни зеленчуци – домати, чушки, моркови, цвекло

 

Витамин С – помага за възстановяването на колагена, който е с основен компонент при образуването на сухожилията и ставните връзки. Препоръчително е да приемате около 90 мг витамин С на ден чрез добавки или цитрусови плодове: портокал, лимон, грейпфрут, киви и зеленчуци: чушки и маруля.

Как да възстановим движението на ставите чрез подхранване на хрущялната тъкан

Витамин Д – Липсата на витамин Д може да причини артрит и може да доведе до увреждане на ставите. Този витамин се синтезира в кожата чрез излагане на слънце. Друг вариант за набавяне на този витамин е чрез консумацията на храни като риба, миди, масло, мляко и млечни продукти.

 

Витамин К – Този витамин контролира минерализацията на костите и стимулира развитието на костната тъкан. Маруля, магданоз и зехтин са отлични източници на този витамин. Препоръчителната дневна доза е 125 мг. за мъжете и 90 мг. за жени.

 

 

Източник:www. www.dailynutritionnews.com; www.livestrong.com; www.wikihow.com
Източник снимка: www.pixabay.com