Как да запазим хормоналния баланс в тялото ни по естествен начин

Когато става въпрос за здравето, хормоните и бактериите в червата са от огромно значение, повече отколкото, много хора осъзнават ..... 2015-06-19T00:04:00+00:00 Здравни Статии

Когато става въпрос за здравето, хормоните и бактериите в червата са от огромно значение, повече отколкото, много хора осъзнават. В действителност, тези два фактора могат да разрушат здравето напълно, дори ако всичко останало (диета, спортуване и т.н.) е балансирано.

 

Хормоните оказват влияние върху настроението, теглото, състоянието на храносмилателната система и върху много други системи и процеси в организма ни.

 

Основните симптоми при хормонален дисбаланс са:

 

умора

– кожни проблеми

– напълняване

безсъние

– сънливост

– безплодие

 

Хормоните са вещества, които се изграждат от различни мастни киселини и холестерол и липсата на тези градивни елементи ще доведе до хормонален дисбаланс.

 

Ето няколко съвета, с които ще регулираме хормоните в тялото си:

 

1. Избягвайте приема на омега-6 полиненаситени мастни киселини – този вид мастни киселини просто не са създадени за нашия организъм.  Те се намират във всички зеленчукови масла. Доказателство за това, че не са необходими на организма ни е че нашето тяло е изградено от 97% наситени и мононенаситени мазнини и само 3% полиненаситени.

 

Зеленчуковите масла са основно полиненаситени мазнини. Проблемът на този вид мазнини е, че лесно се окисляват в организма и са причина за възникването на възпалителни процеси и клетъчни мутации, които водят до рак. Избягвайте употребата на маргарини. Използвайте зехтин или кокосово масло.

 

2. Ограничете кофеина – той може да има негативен ефект върху работата на ендокринната система. Тя е особено чувствителна по време на бременност или когато организма е под някакъв вид стрес. Ако все пак не можете да се откажете от кофеина, добавете към кафето си кокосово масло. То ще ви снабди с необходимите полезни мазнини, които са необходими за образуването на хормоните.

 

3. Дръжте токсините далече от организма ситоксините могат да дойдат с пестицидите в растителната храна, от пластмасовите опаковки и дори от материалите, от които е направена спалнята ви. Не гответе в тефлонови тигани и избягвате да слагате гореща храна в пластмасови опаковки.

 

4. Спете достатъчносънят играе важна роля в баланса на хормоните в тялото. Ако не спите достатъчно, риска от хормонален дисбаланс се повишава.

 

5. Хранете се балансирано – за баланса на хормоните е от огромно значение, с какво се храните.

 

Магнезий – той успокоява нервите и подобрява съня, а добрият сън ще балансира хормоните в тялото ви.

 

Витамин Д – той също играе важна роля в производството на хормони. Можете да си го набавите от слънцето или чрез приемането на хранителни добавки.

 

– Желатина – отличен източник на калций, магнезий и фосфати. Тя стимулира производството на хормони и е източник на полезни мастни киселини.

 

6. Правете леки физически упражнения – в началната фаза на балансирането на хормоните е много важно тялото да получава достатъчно сън и да бъде релаксирано и спокойно. За тази цел правете леки упражнения, които няма да натоварят и изтощят организма.

 

7. Включете в диетата си кокосовото масло – то помага за нормализиране на теглото, осигурява необходимите градивни елементи за производството на хормоните, неутрализира възпалението и притежава антибактериални свойства. На ден трябва да консумирате 1/4 чаша.

 

 

Източник: www.mindbodygreen.com; https://en.wikipedia.org/wiki
Източник снимка: www.pixabay.com