Как да избегнем дразненето на стомаха при язва

Пептичната язва възниква, когато лигавицата на стомаха или началната част на тънките черва започва да ерозира. Ако имате пептична язва 2014-08-18T00:06:13+00:00 Здравни Статии

Пептичната язва възниква, когато лигавицата на стомаха или началната част на тънките черва започва да ерозира. Ако имате  пептична язва, вашият лекар може да ви  предпише лекарства намаляващи киселинността  и болката в стомаха.

 

В допълнение към предписаните от лекаря лекарства, има няколко неща, които можете да направите, за да се предотвратят бъдещи обостряния на язвата ви.

 

Ето и няколко съвета за това:

 

1. Научете се как да приемате правилно лекарствата, които може да обострят язвата ви. Такъв пример са нестероидните противовъзпалителни средства (ибупрофен, диклофенак, нимезулид, целекоксиб и др.). Всички те дразнят стомаха, и  ако ви се налага да ги пиете вие трябва да ги приемате след хранене и с по-голямо количество вода. Ако това не помогне, може да ги комбинирате с лекарства (инхибитори на протонната помпа, Н2-блокери и др.), които намаляват киселинността в стомаха ви.

 

2. Намалете консумацията на алкохолните и кофеиновите напитки. Проучванията показват, че алкохола и кофеина дразнят лигавицата на стомаха и червата, което може да доведе до кървене и възпаление. Те също могат да предизвикат повишаване нивото на стомашната киселина, което може да доведе до допълнителна болка и парене зад гръдната кост.

 

3. Колкото и да е трудно,  опитайте се да намалите стреса –  това е може би най-ефективният начин за предотвратяване или свеждане до минимум симптомите на язва.

 

4. Пушенето и пасивното пушене дори водят до обостряне на симптомите на язвата. За това на всяка цена трябва да избягвате цигарения дим. Димът съдържа много вредни вещества, които водят до дразнене на съществуващите язви и до образуване на нови язви.

 

5. Яжте редовно и по малко. Четири-пет хранения, равномерно разпределени през деня ще предотвратят хиперсекрецията на стомашна кислеина.

 

6. Избягвайте приема на витамини, особено витамин С, на празен стомах.

 

7. Ако вашият лекар е преценил, че язвата ви е в резултат на бактерията Helicobacter pylori, трябва стриктно да спазвате указанията на лекаря за лекарствата, които трябва да приемете за да се унищожи бактерията.

 

 

Източник: www.goaskalice.columbia.edu; www.wikihow.com; www.ehow.com
Източник снимка: Ohmega1982/freedigitalphotos.net