Как да излекуваме запека с помощта на ябълките

Ябълката съдържа много фибри, които се намират в кожата, фибрите подобряват храносмилането и премахват запека. Ябълките са богати на пектин, естествено 2016-03-19T10:19:44+00:00 Здравни Статии

Ябълката съдържа много фибри, които се намират в кожата, фибрите подобряват храносмилането и премахват запека. Ябълките са богати на пектин, естествено срещащи се фибри, които помагат за премахване на запека. Една ябълка с кожата осигурява 3.3 грама фибри.

 

Ябълката съдържа сорбитол, захарен алкохол, който действа като естествено осмотично слабително, което омекотява изпражненията и е отлично средство за лечение на запек.

Той съдържа два вида влакнини т.е. неразтворими и разтворими. Неразтворимите фибри прочистват чисто механично червата докато разтворимите фибри, които се намират в кожата на ябълките, омекотяват изпражненията като увеличават водното съдържание в дебелото черво.

 

1.  Ябълков сок и круши при лек запек – вземете равни количества пресни ябълки и  круши, поставете в блендер и блендирайте (осигуряват допълнителни фибри и минерали, витамини и други хранителни вещества, които ще прочистят дебелото черво, бъбреците и регенерират кръвните клетки).

 

Смесете добре и пийте два пъти на ден, т.е. сутрин на празен стомах и един час преди лягане. Редовно приемайте тази комбинация за да се справите със запека. При хроничен запек, пийте комбинация от ябълки и круши 4-5 пъти на ден по 1 чаша.

 

2. Ябълков сок при запек при бебета – те също страдат от запек поради слабата перисталтика на червата. За да облекчите състоянието при бебетата, те трябва да пият по 60 мл сок от ябълка два пъти на ден. Поради все още недоразвитата храносмилателна система, не трябва да прекалявате с количеството ябълков сок, тъй като това ще влоши положението. Не забравяйте, че не трябва да се дава ябълково пюре на бебето.

 

 

Източник: homeremediesforlife.com; www.everydayhealth.com; wholesomebabyfood
Източник снимка: www.pixabay.com