Как да изчистим тялото си от натрупалите се тежки метали

От всички тежки метали, натрупването на олово, живак, кадмий и арсен е особено вредно за човешкото здраве, според проучване, публикувано в бюлетина 2016-04-01T22:48:58+00:00 Здравни Статии

От всички тежки метали, натрупването на олово, живак, кадмий и арсен е особено вредно за човешкото здраве, според проучване, публикувано в бюлетина British Medical.

 

Световната здравна организация също посочва по-горе споменатите тежки метали сред топ 10 на най-опасните химикали за общественото здраве.

 

Тежките метали проникват в телата ни по три начина:

 

– При вдишване: въздухът, който дишаме е замърсена с тежки метали в резултат на човешката дейност и природни явления. Моторните превозни средства, също излъчват във въздуха тежки метали. Хората, които работят във фабрики, мини, индустриални зони, преработвателни предприятия и атомни електроцентрали са особено податливи на натрупване на тежки метали.

 
– С храната: консумацията на животински и растителни продукти са основният източник на тежки метали, които се натрупват в организма ни. Промишлените отпадъци също замърсяват водата в езера, реки и потоци.

 

– Абсорбция: контакта със заразения въздух или почвата са основните начини за абсорбция на тежките метали от човешкия организъм. Очите и кожата абсорбират редица тежки метали, които се намират във въздуха.

 

Дългосрочното излагане на организма на тежките метали води до:

 

1. Хромът и кадмият могат да причинят рак на белия дроб.
2. Оловото може да предизвика анемия, парализа и бъбречни заболявания.
3. Живакът може да доведе до стоматит  (възпаление на устата), тремор и невротични разстройства.
4. Арсенът може да предизвика хипопигментация, диабет и рак на кожата.

 

Ето няколко начина да се очистим от натрупаните тежки метали:

 

1. Консумирайте храни богати на „полезни“ бактерии – пробиотиците като млечнокиселите бактерии (Lactobacillus) открити в червата и във ферментиралите храни притежават способността да се свързват с тежките метали и по този начин помагат да се изхвърлят от тялото.Ферментиралите храни, които съдържат тези „полезни“ бактерии включват кисело мляко, суроватка, извара, кефир, ферментирало тофу, както и кисели краставички, репички, цвекло и чесън.

 

2. Пийте достатъчно количество вода – нито една детоксикираща програма не може да бъде ефективна ако сте дехидратирани. Обезводняването е основната причина за оксидативния стрес във организма. Водата помага за пренасянето на витамините и минералите  до различните части на тялото. Това води до укрепването на основните органи, които участват в детоксификацията на организма, като черен дроб, стомашно-чревния тракт и кожата.

 

3. Консумирайте храни съдържащи полифеноли – Полифенолите са микроелементи намиращи се в изобилие в нашата диета. Тяхната роля в борбата срещу рака и сърдечно-съдовите заболявания е добре известна.
Най-богатите източници на полифеноли са карамфил, звезден анасон, сушена мента, сух риган, ленено семе, какао на прах, черен шоколад, зелен чай, бъз, боровинки, ягоди, касис и сливи.

 

По-малко известен факт е, че полифенолите е, че те стимулират производството на вид антиоксидантен ензим. Този ензим е отговорен за метаболизма и неутрализирането на тежките метали. Сокът от грозде и виното също са богати на полифеноли.

 

4. Консумирайте богати на сяра храни – богатите на сяра храни стимулират активноста на глутатиона в организма. Глутатион е основният антиоксидант в човешкото тяло и е ключов фактор за прочистване на тялото от токсини и тежки метали. Той се свързва с тежките метали и ги изхвърля посредством кръвния поток през черния дроб и бъбреците. Храни, богати на сяра са кръстоцветните зеленчуци като броколи, зеле, спанак, кресон, зеле, брюкселско зеле и карфиол, както и чесън, лук и праз.

 

5. Консумирайте кориандър – той се прикрепя към тежките метали като алуминий, живак и олово, за да ги изхвърли от тялото. Той също така притежава страхотни антиоксидантни свойства.

 

 

 

Източник: life.gaiam.com; wakeup-world.com; thehealthyapple.com
Източник снимка: www.pixabay.com