Как да направим кафето си още по-полезно

Кафето е изключително полезно за здравето ви. За много от нас, които не консумираме достатъчно плодове и зеленчуци, кафето се превръща .... 2015-01-30T19:51:54+00:00 Здравни Статии

Кафето е изключително полезно за здравето ви. За много от нас, които не консумираме достатъчно плодове и зеленчуци, кафето се превръща в единствен източник на антиоксиданти.

 

Ето няколко начина как можем да направим кафето си още по-здравословно:

 

1. Първо, трябва да пием кафе в подходящото затова време. Трябва да избягваме консумацията на кафе след 2 часа следобед. Кофеинът притежава стимулиращо действие и пиенето на кафе в неподходящо време може да повлияе качеството на съня, което от своя страна да доведе до здравословни проблеми. Ако все пак имате нужда, можете да пиете безкофеиново кафе или чай.

 

2. Не слагайте захар в кафето – захарта може да превърне кафето от здравословна в нездравословна напитка, особенно ако прекаляваме с количеството захар. Консумацията на големи количества захар може да доведе до различни заболявания и най-вече диабет. За да избегните употребата на захарта, може да използвате природни подсладители, като стевията.

 

3. Не използвайте изкуствени подсладители – много от нас решават да заместят захарта с изкуствени подсладители с цел да се намалят приетите калории. Редица изследвания са доказали, че изкуствените подсладители могат да доведат до появата на различни заболявания.

 

4. Добавете малко канела към сутришното кафеканелата е изключително ароматна билка, която по чудесен начин обогатява вкуса и аромата на кафето ви. Проучванията показват, че канелата може да понижи кръвната захар, холестерола и триглицеридите при диабетици . Ако искате да се насладите на още по-ароматно кафе, опитайте да добавите щипка канела.

 

5. Добавете малко какао към кафето сикакаото съдържа множество антиоксиданти и е ефективно при сърдечно-съдови заболявания. Добавете щипка какао към кафето си за да бъдете по-здрави.

 

6. Прецеждайте полученото кафе през хартиен филтър – свареното кафе може да съдържа вредни вещества, известни като дитерпени, които могат да повишат нивата на холестерола в кръвта. Въпреки това, за да се отървем от тях, просто  използвайте филтърна хартия. Тя задържа вредните дитерпени и пропуска полезните антиоксиданти.

 

7. Избягвайте употребата на “нискомаслена“ и изкуствена сметана – в резултат на обработката им с различни вредни за здравето вещества, не се препоръчва употребата й. Вместо това използвайте натурална пълномаслена сметана.

 

 

Източник: www.huffingtonpost.com; www.eatingwell.com; lifehacker.com
Източник снимка: www.123rf.com