Как да направим мед от глухарче – здравословни ползи

Все пак трябва да сме наясно, че по никакъв начин не можем да направим мед, който по състав да се доближава дори мъничко до пчелния мед. Все пак медът от 2016-04-16T16:55:48+00:00 Здравни Статии

Нека направим мед от глухарчета. Все пак е април и глухарчетата са навсякъде около нас. За какво е полезен меда от глухарчета. Първо, този мед е много вкусен. Второ, глухарчетата имат редица терапевтични действия. Основните им действия са свързани с детоксикацията на черния дроб и прочистването на кръвта.

 

Няма нищо лошо в в това да хапваме мед всеки ден. А медът от глухарчета е идеален заместител на пчелния мед.

 

Все пак трябва да сме наясно, че по никакъв начин не можем да направим мед, който по състав да се доближава дори мъничко до пчелния мед. Все пак медът от глухарчета прилича по консистенция, цвят и някои терапевтични ползи на пчелния мед.

 

 

Необходими продукти:

 

– 300 г цветове от глухарче 
– 1 литър вода
– 900 грама кафява захар
– сока на 1/2 лимон

 

1. Наберете цветовете, за предпочитане сутринта, след това ги накиснете в студена вода в продължение на 5 минути, така че всички боклуци и насекоми да се отстранят. Измийте след това цветовете под струя вода и ги сложете в тенджера за готвене.

 

2. Добавете водата и оставете на котлона докато заври и веднага отстранете тенджерата от котлона. Оставете така накиснатите цветове за една вечер, като се уверите, че всички цветове са потопени във водата. За целта можете да използвате чиния, с която да ги захлупите.

 

3. На сутринта прецедете течноста и я оставете на тих огън. Добавете захарта и лимона. Оставете да къкри и от време на време бъркайте. Оставете на котлона докато се получи желанат консистенция. Ако искате да използвате меда за палачинки и трябва да е по-гъст то тогава оставете да къкри за по-дълго време.

 

4. Напълнете в бутилки и съхранявайте в хладилник.

 

Медът, ако сте го направили по-рядък, можете да го използвате за приготвянето на здравословна напитка.  Към 1 част от меда добавете 6 части вода и разбъркайте.

 

 

Източник: homecooking.about.com; www.food.com; naturesnurtureblog.com
Източник снимка: www.pixabay.com