Как да облекчим болката при мускулна треска

Мускулната треска е специфична болка или дискомфорт, появяващ се след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна гру .. 2015-02-11T22:45:03+00:00 Здравни Статии

Мускулната треска е специфична болка или дискомфорт, появяващ се след интензивно натоварване на определен мускул или мускулна група, което надхвърля силата или продължителността, на която мускулът е свикнал да бъде натоварван. Обикновено болезнеността започва да се усеща около 24 часа след натоварването, най-силна е 48-72 часа след това, и може да продължи цяла седмица (8-10 дни).

 

Някога се е считало, че мускулната треска се дължи на синтеза на млечна киселина, но по-съвременни теории предполагат, че се дължи на миниатюрни разкъсвания в мускулната тъкан, причинени от неравномерно или необичайно натоварване.

 

Ето как да облекчим болките при мускулна треска:

 

1. Английска сол – изпробвано и действащо средство при болки в мускулите. Разтворете 1-2 чаши английска сол във вана с топла, а не гореща вода. Релаксирайте във ваната за около 15 минути и докато водата изстине. Не се препоръчва за хора с болно сърце и диабет. Действието на солта се дължи на съдържанието й на магнезий, които релаксира мускулите.

 

2. Студен или топъл душ – той ще доведе до отпускане на мускулите и ще съкрати продължителността на мускулната треска.

 

3. Приемането на магнезий през устата – ниските му нива в тялото води до по-лесно възникване на мускулна треска. Повечето от вас може би ще посегнат към хранителни добавки съдържащи магнезий. Ние ще ви посочим храни, с които по естествен път ще си набавите магнезий: Консумирайте меласа, тиквени семки, спанак, какао на прах, черен боб, ленено семе, сусам, слънчогледови семки, бадеми и кашу.

 

4. Ябълков оцет – смесете една супена лъжица или две в чаша с вода и я изпийте. Препоръчва се следната рецепта: 2 супени лъжици ябълков оцет, 1 чаена лъжичка мед, стрък прясна мента и 1 л вода. Получената смес изпивате за 1 ден.

 

5. Масаж  – той помага да се стимулира циркулацията на кръвта и по този начин се ускорява възстановяването на мускулите. Ако масажите се комбинират с прилагането на магнезиево олио, което може да се намери в аптеките, ефектът е още по-добър.

 

6. Кафе – проучвания са доказали, че кофеинът облекчава състоянието при мускулна треска. Само внимавайте с количеството кафе, което приемате, тъй като прекаленото количество кофеин може да предизвика мускулни спазми.

 

 

Източник: http://bg.wikipedia.org/; www.shape.com;
Източник снимка: stockimages/freedigitalphotos.net