Как да облекчим симптомите при псориазис с помощта на мед

Експериментално е доказано, че прилагането на мед при хора страдащи от псориазис може да намали възпалението. Медът, в комбинация 2015-06-28T11:05:28+00:00 Здравни Статии

Експериментално е  доказано, че прилагането на мед при хора страдащи от псориазис може да намали възпалението. Медът, в комбинация с някои други съставки, показва положителни резултати, при пациенти, страдащи от това заболяване.

 

В тази статия ще ви представим ползите на меда, когато става въпрос за псориазис. Естествено не препоръчваме лечение на тази болест само и единствено с мед, а да бъде комбиниран с медикаментозно лечение, което се назначава от лекар.

 

Псориазисът е широко разпространена хронично-рецидивираща дерматоза, която се характеризира с рязко ограничени еритемо-папуло-сквамозни изменения по кожата. Характерна за псориазиса е т.нар псориатична плака. Такива плаки могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често са по пределекционните места (такива са лактите, коленете, кръста, седалищната гънка, кожата в областта на пъпа, окосмената кожа на главата, ушната мида). Плаката представлява зачервена и уплътнена кожа, с груб кожен релеф, покрита със сребристо-бели люспи. При заболяването често се засягат и ноктите, а при по-тежки форми е възможно възпалението да обхване и ставите, което може да доведе до ставни болки и деформации.

 

 

Медът, сам по себе си няма да излекува заболяването, но ще доведе до облекчаване на най-характерните симптоми. Той успокоява кожата, намалява възпалението и предпазва увредената кожа от инфектиране. Външното приложение на меда върху частите, засегнати с псориазис, ще облекчи възпалението, сухотата, образуването на плаки, зачервяването и обелването на кожата. Медът ще защити, засегнатата от псориазис кожа, от появата на бактериални и гъбични инфекции, поради антибактериалните и противогъбичните свойства на меда.

 

Ето как и в какви комбинации можем да прилагаме меда при псориазис:

 

1. Комбинация от мед, пчелен восък и зехтин – смесват се в отношение 1:1:1. След като направим сместа, я прилагаме нежно върху засегнатите участъци.

 

2. Мед и дерматичен вазелин – отново ги смесвате в отношение 1:1 и прилагате върху засегнатите участъци. С тази комбинация ще се справите със сухотата, зачервяването и възпалението на кожата. Освен тези ползи, медът допринася до по-бързото възстановяване на целостта на увредената кожа.

 

За да постигнете максимални резултати от приложението на меда, можете да приемате вътрешно рибено масло, омега мастни-3 и 6 киселини и храни, които подтискат възпалението.

 

 

Източник: www.apiservices.com; www.todayifoundout.com
Източник снимка: Mister GC/www.freedigitalphotos.com