Как да откажем цигарите с помощта на природни средства

Основната причина да започне един човек да пуши се оказва стресът. Със всяка изпушена цигара, тялото ни свиква с никотина и започва да се 2014-09-22T08:08:48+00:00 Здравни Статии

Пушенето е нещо повече от лош навик. То води до пристрастяване и е изключително вредно за цялостното ви здраве.

 

Основната причина да започне един човек да пуши се оказва стресът. Със всяка изпушена цигара, тялото ни свиква с никотина и започва да се нуждае от повече никотин, което пък е равно на повече изпушени цигари.

 

Никотинът, както и вдишаният и издишан цигарен дим увреждат здравето ни като причиняват:

 

– дихателни здравословни проблеми
– повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота
– отслабена имунна система
– по-нисък брой на сперматозоидите при мъжете
– намален фертилитет при жените
– нередовен менструален цикъл
– наступване на менопаузата по-рано
– рак на белия дроб и други видове рак.

 

Ето някои природни срества, които ще ви помогнат в борбата срещу цигарите:

 

1. Женско биле – то има отхрачващо действие. Леко сладкият вкус на женското биле намалява желанието за пушене. Също така, има успокояващо действие и облекчава така характерната кашлица на пушача.

 

ВНИМАНИЕ!!! ЖенскоТО биле не се препоръчва при хора, които имат диабет, високо кръвно налягане, заболяване на надбъбречните жлези или намалена бъбречна или чернодробна функции.

 

2. Лют червен пипер – той повишава устойчивостта на дихателната система срещу вредното въздействие на цигарения дим и на химичните вещества в него.

 

Пиперът може да се използва под различни форми: в свежо състояние, под формата на прах и др. Най-ефикасният вариант е да сложите една щипка лют червен пипер в една чаша вода, разбърквате и изпивате. Този природен лек неутрализира никотиновия глад.

 

3. Женшен – помага за намаляване на никотиновия глад и нормализира нивата на кортизола в кръвта. Женшенът помага на тялото да се справи с физическия и психически стрес при отказване на цигарите, когато симптомите на абстиненцията са най-изразени. Билката изостря концентрацията, подобрява настроението и намалява тревожността. Прибавянето на една чаена лъжичка женшен на прах към чашата с мляко или към овесените ядки всяка сутрин, ще намали желанието ви да пушите.

 

ВНИМАНИЕ!!! Не приемайте женшен, ако страдате от сърдечни проблеми, диабет, автоимуннИ заболявания и шизофрения.

 

4. Валериана – успокоява нервната система и премахва нервното напрежение. Тази билка се смята за много ефективно средство за отказване на цигарите. Намалява желанието за поредната цигара.

 

Валерианата помага на хората да се справят със състоянията, които настъпват след отказването на цигарите, като например: раздразнителност, депресия, безпокойство и тревожност.

 

5. Пасифлора – чрез успокояване на нервната система, пасифлората може да помогне в борбата с безпокойството и раздразнителността, които придружават отказването на тютюнопушенето.

 

Също така, тази билка е полезна за тези, които изпитват и безсъние по време на отказването на цигарите. Може да намерите тази билка в аптеките под формата на таблетки и сироп.

 

ВНИМАНИЕ!!! Билката не се препоръчва при бременни жени и кърмачки.

 

 

 

Източник: www.helpguide.org; www.homemademedicine.com; www.slideshare.net
Източник снимка: www.pixabay.com