Как да отслабнем с плуване

Както всички видове сърдечно-съдови упражнения, плуването изгаря калории и може да ви помогне да отслабнете. Но за разлика от, да речем, ходенето или джогинга, придвижването през водата създава допълнително съпротивление, което ви принуждава да използвате мускулите си повече.   За… 2020-10-12T23:24:21+00:00 Здравни Статии

Както всички видове сърдечно-съдови упражнения, плуването изгаря калории и може да ви помогне да отслабнете. Но за разлика от, да речем, ходенето или джогинга, придвижването през водата създава допълнително съпротивление, което ви принуждава да използвате мускулите си повече.

 

За хората, които страдат от наднормено тегло, плуването доказано е един от най-добрите начини да се намали теглото. Този вид спорт е и едно от най-добрите средства за физическо каляване. Предимство на плуването е, че може да се практикува от хора с различни травми, тъй като съпротивлението с околната среда е сведена до минимум. Костната система не се напряга.

 

Установено е че хората, които плуват, изгарят средно за един час калории, които почитателите на джогинга изгарят в тичане на десет километра. Причината за това е, че във водата активно се използват почти всички основни мускулни групи. Благодарение на плуването позата и гъвкавостта на тялото ви също значително ще се подобрят.

 

И изграждайки повече мускули, вие също така изгаряте повече калории. Само 30 минути плуване в стил бруст може да изгори около 367 калории, докато плуването  в свободен стил изгаря приблизително 404 калории. Сравнете това със само 100 калории за 30 минути бързо ходене или 300 калории за 30 минути бягане.

 

Освен това плуването има още редица безспорни предимства за тялото. Установено е, че редовното плуване подобрява състоянието на сърцето. То нормализира кръвното налягане и дори предпазва от хипертония. Действа благотворно и на белите дробове като увеличава техния капацитет.

 

„Страничен“ ефект от спортуването във вода е успокояването на нервната система. Доказано е, че плувайки, хората се освобождават от натрупания стрес и напрежение и вследствие на това подобряват емоционалното си състояние. Най-подходящо е да се плува вечер или преди залез слънце, както и сутрин между 10 и 11 часа, ако сте избрали да плувате на открито. В останалото време е по-добре да избягвате къпането, както и продължителния престой на слънце. Къпането в средата на деня, силното въздействие на преките слънчеви лъчи в крайна сметка вредят на организма, особено на деца и възрастни хора.

 

Както при всички останали спортове, така и при плуването трябва да се спазва правилно, ритмично дишане през носа. Постепенно продължителността на плуването трябва да достигне максимум до около един час дневно.Специалистите препоръчват за най-ефективно освежаване да плувате стил бруст или по гръб.