Как да преборим пролетната умора с жен-шен

Уморени сте през цялото време, или просто ви трябва повече енергия заради забързаното ви ежедневие? Женшенът е билка, която често се 2016-04-08T08:44:42+00:00 Здравни Статии

Уморени сте през цялото време, или просто ви трябва повече енергия заради забързаното ви ежедневие? Женшенът е билка, която често се използва заради своите лечебни, енергийни и стимулиращи качества. Има три основни вида женшен: американски, сибирски и азиатски.

 

Всички видове женшен се смята, че помагат за намаляване на напрежението, повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, която може да се пребори с различните болести. Този естествен стимулант е бил използван в китайски лекарства в продължение на векове.

 

Как жен-шенът ни зарежда с енергия?

 

Отделянето на хормони от различните жлези с вътрешна секреция помагат да се контролира начина, по който тялото ни работи. Органите работят добре и са балансирани, когато тези жлези работят нормално.

 

Гинсенозидите са вещества част от жен-шенът и химическият им състав е подобен на нашите хормони. Поради тази причина, те могат да помогнат за балансирането на хормоналните нива в тялото ни, така че то да функционира правилно. Тези вещества също регулират кръвното налягане и ускоряват метаболизма на тялото ни.

 

Изследванията показват, че консумацията на тази билка всеки ден повишава тонуса на тялото, зарежда ни с енергия и ни прави по устойчиви на стреса.

 

Тази билка  се абсорбира в тялото бързо без да оказва някакви странични ефекти. Не взаимодейства с лекарства, така че жен-шенът може да се приема заедно с други минерали, витамини, хранителни добавки и лекарства.

 

Докато жен-шен може да се предприеме, за да предложат един тласък на тяхната енергия, той трябва да се има често в рамките на нечии ежедневния хранителен режим или като част от редовния тяхната хранителна стратегия, за да предложи по-добра поток от добре балансирана енергия.

 

 

В зависимост от качеството, небходимата доза е между 100-700 мг женшен на ден. Приемайте жен-шен сутрин, тъй като поради енергезирашото си действие, приемането му вечер може да ви попречи да заспите. Тази билка действа бавно. Трябва да го приемате няколко седмици, докато организма се адаптира и започнете да увеличавате дозата.

 

Жен-шенът се среща под различни форми: таблетки, ампули в течна форма и др. Посъветвайте се с вашия фармацевт, която форма е най-подходяща за вас.

 

Научната оценка за лечебните свойства на жен-шена е показала, че препаратите, получени от него, се отнасят главно към стимулиращите и тонизиращите средства ( след продължително и тежко боледуване, след операции, при силна нервна преумора, понижена работоспособност, леки форми на хипертония, сърдечни заболявания), а така също и като общо укрепително средство във вид на спиртна тинктура (10% в 70% спирт), от която се приемат по 15-25 капки.

 

 

Източник: www.medicalnewstoday.com; www.webmd.com; www.drugs.com
Източник снимка: www.pixabay.com