Как да премахнем зъбната плака в домашни условия

Зъбната плака е пихтиеста ципа, която покрива зъбите през по-голямата част от денонощието. Състои се основно от микроорганизми. Освен тях ..... 2015-06-29T23:22:16+00:00 Здравни Статии

Повечето от нас знаят, че единственият начин да се справим със зъбната плака е като отидем на зъболекр, само че повечето от нас изобщо не им допада идеята да ходят на зъболекар.

 

Зъбната плака е пихтиеста ципа, която покрива зъбите през по-голямата част от денонощието. Състои се основно от микроорганизми. Освен тях, в състава на плаката влизат: олющени епителни клетки от устната лигавица, слюнка, сиалозахариди и др. Ако зъбната плака не бъде периодично отстранявана, тя минерализира под действие на минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък, който допълнително развъжда токсични бактериални продукти, увреждащи венците.

 

Сега ще ви покажем няколко начина да се справите с плаката в домашни условия:

 

1. За първата рецепта са ни необходими 4 с.л. слънчогледово олио, 4 с.л. липов цвят и една чаша вода. Смесвате всички съставки и поставяте на котлона за около 15 минути, след като изстине, потапяте четката в получената смес и с нея миете зъбите си 3 пъти на ден, след всяко ядене.

 

2. За следващата рецепта са ни необходими малко вода и 30 гр натрошени орехови черупки. Смесвате черупките и водата и поставяте на котлона за 15-20 минути. След това, поставяте малко от сместа върху четаката за зъби и миете зъбите си 3 пъти дневно.

 

3. Последната идея за справяне със зъбната плака е ябълковият оцет. Измийте зъбите си с четка и ябълков оцет и след това изплакнете устата с хладка вода, за да предпазите емайла на зъбите от оцета.

 

Ако наистина сте решени да се справите със зъбната плака, в такъв случай трябва да пробвате някой от посочените идеи.

 

 

Източник: https://en.wikipedia.org; www.webmd.com; patient.info
Източник снимка: www.pixabay.com