Как да премахнем неприятната миризма от обувките ни

Наличието на бактерии - обувките започват да миришат, когато излишната пот от краката се абсорбира от чорапите и самите обувки. Това води 2015-12-29T11:27:26+00:00 Здравни Статии

Първо, трябва да се определи какво точно причинява неприятната миризма на обувките ви. Причините могат да бъдат няколко:

 

– Наличието на бактерии – обувките започват да миришат, когато излишната пот от краката се абсорбира от чорапите и самите обувки. Това води до развитието на бактерии, които се хранят с мъртвите кожни клетки на краката, което от своя страна предизвиква лошата миризма.

 

– Използването на неподходящи обувки и чорапи – намалената вентилация на краката често причинява лоша миризма. Също така, използването на чорапи от изкуствени тъкани води до вмирисването на обувките.

 

– Други причини за лошата миризма на обувките могат да бъдат гъбички по ноктите или рани от различен произход по краката.

 

Ето няколко начина чрез, които можем да премахнем лошата миризма в обувките:

 

1. Оцет и вода – използването на оцет предотвратява растежа на бактерии в обувките, които причиняват лоша миризма.

 

Вземете 2 чаши оцет и добавете в 3 литра вода. След това накиснете вашите маратонки в разтвора. Веднага след като обувките се накиснат напълно, ги извадете и ги подсушете веднага.

 

2. Пакетчета черен чай – използването на черен чай  може ефективно да премахне лошата миризма от обувките, тъй като съдържа танини, които убиват бактериите, причиняващи неприятната миризма.

 

Вземете 4 използвани пакетчета и ги подсушете. Сложете изсушените торбички чай вътре в обувките. Оставете пакетчетата вътре обувките за една нощ, за да получите най-добри резултати. Този метод работи чудесно за маратонки и подобни за спортуване.

 

3. Лук – той върши отлична работа, за да се отървете от миризмата в обувките чрез абсорбиране й.

 

Нарежете 2 до 3 глави лук и го поставете вътре в обувките. Оставете лука в обувките за няколко часа, за да премахнете лошата миризма.

 

4. Портокалови кори – те притежават антибактериални свойства, които ще предотвратят размножаването на бактериите в обувките и в същото време ще убие бактериите.

 

Със силния си аормат, портокаловите кори ще абсорбират лошата миризма. Вземете 2 портокала и ги обелете.  Сега, поставете корите вътре в обувките за една нощ. Портокалова кора ще абсорбира лошата миризма от обувките. Така че следващия път не изхвърляйте портокаловите кори.

 

5.  Бебешка пудра – освен, че предпазва кожата на бебето суха, бебешката пудра също може да предпази обувките ви от лошата миризма.

 

Наръсете пудрата върху краката си преди да носите обувки. Можете да поръсите малко количество от пудрата в чорапите също. Това ще абсорбира потта и ще предотврати растежа на бактериите, които причиняват лошата миризма.

 

6. Сложете обувките си във фризера.  Този метод има страхотен ефект, когато искате да се справите с лошата миризма.  Поставете  обувките в запечатващи найлонови торбички във фризера за една нощ. Когато обувките се размразя можете да се убедите в резултата.

 

 

Източник: naturalremedyideas.com; www.howtoremovethat.com
Източник снимка: www.pixabay.com