Как да премахнем неприятните мазоли в домашни условия

Те се развиват, когато кожата е изложена на прекомерен натиск или триене. Мазолите най-често се развиват по краката, особено по върховете 2014-08-23T16:45:54+00:00 Здравни Статии

Мазолите представляват твърда и  удебелена кожа.

 

Те се развиват, когато кожата е изложена на прекомерен натиск или триене. Мазолите най-често се развиват по краката, особено по върховете и страните на пръстите на краката, стъпалата на краката, а дори и между пръстите на краката.

 

Най-честата причина за мазолите по краката е използването на  неудобни обувки. Интересното в случая е, че появата на мазоли е защитна функция на кожата чрез, която се предпазва от по-сериозно нараняване. А ето как да се отървем от мазолите в домашни условия:

 

1. Сода бикарбонат – тя  е естествен пилинг агент, който ще помогне да се отървете от мъртвата кожа, покриваща мазола, което от своя страна помага на лечебния процес. Тя също има противогъбични и антибактериални свойства, които ще предпазят кожата от инфекции.

 

Добавете 2-3 супени лъжици сода за хляб в леген с топла вода. Накиснете краката си в този разтвор в продължение на 10 до 15 минути. Разтрийте засегнатата област с пемза за да премахнете мъртвата кожа.

 

2. Натрийте  половин скилидка чесън върху мазола. Оставете да изсъхне на кожата, покрийте с превръзка и  оставете така за една нощ. На следващата сутрин, махнете превръзката и измийте краката си с топла вода. Правете това всяка вечер, докато мазолите изчезнат.

 

Друг начин е да нарежете  2-3 скилидки чесън на малки парченца, добавете щипка сол и след това  направете паста от тях. Нанесете пастата върху мазола, превържете с бинт или лейкопласт и оставете  за три дни. На третия ден, когато махнете превръзката, мазолът ще е изчезнал. Ако е необходимо, повторете процеса.

 

3. Папаята е друго много лесно и ефективно средство за премахване на мазолите  на краката. Има няколко ензима в папаята, които ще помогнат за премахването на мъртвата кожа. И още, папаята може да облекчи болката и дискомфорта и дори да помогне, мазола да изчезне по-бързо. За най-добри резултати, използвайте сурова папая.

 

Настържете едно парче сурова папая и го изстискайте.  Накиснете памучен тампон в получения сок, и го поставете  върху мазола.  Оставете така за една нощ.  На следващата сутрин, използвайте пемза,  която ще ексфолира кожата. Повтаряйте ежедневно, докато получите желания резултат.

 

4. Женско биле  –  често се препоръчва за лечение на мазоли на краката благодарение на нейните  невероятни лечебни свойства.

 

Смесете една супена лъжица от женско биле прах с достатъчно синапено масло, за да се получи гъста паста.
Приложете тази паста върху засегнатата област, преди да си легнете.  Поставете превръзка над него и го оставете за една нощ.  На следващата сутрин, махнете превръзката и измийте мястото с хладка вода.
Правете това всяка вечер, докато мазолът стане по мек и по-малък на размери.

 

5. Ако очаквате, че ще ходите дълго време пеша, намажете пръстите с малко вазелин. По този начин ще се намали търкането на кожата и оттам на появата на мазоли.

 

6. Премахнете мазолите със салицилова киселина – това може да стане като стриете пет аспирина. Полученият прах старателно залейте с половин чаена лъжичка лимонов сок и половин чаена лъжичка вода. Намажете пастата върху удебелена кожата, завийте мястото с парче найлон и сложете една затоплена кърпа. Махнете я  след 10 минути и внимателно изтъркайте омекналата кожа с пемза.

 

 

Източник:www.health.howstuffworks.com;www.besthealthmag.ca; www.top10homeremedies.com;
Източник снимка: satitsrihin/freedigitalphotos.net