Как да премахнем ушната кал безопасно и ефективно

Усещате ли дискомфорт в ушите си? Слухът ви, намалява ли постепенно без видима причина? Това може да е в резултат на натрупването на ..... 2015-02-15T11:59:40+00:00 Здравни Статии

Усещате ли дискомфорт в ушите си? Слухът ви, намалява ли постепенно без видима причина? Това може да е в резултат на натрупването на ушна кал в ушния канал, причинявайки сърбеж и болка. Ушната кал не се натрупва случайно, тя има защитна функция и ни защитава от проникването на различни болестотворни организми и чужди тела. Тя подтиска развитието на бактериите.  Но прекомерното и натрупване може да доведе до здравословни проблеми.

 

При запушване на ушите от ушна кал, може да се наблюдават непоносим сърбеж, шум в ушите, изтичане на секрет, намален слух и др.

 

Ето няколко домашни рецепти, с които можем да се справим с ушната кал:

 

1. Зехтин – той е много ефективен за омекотяване и по-лесното отстраняване на втвърдената ушна кал. Също така, зехтинът притежава антибактериални свойства. Затоплете зехтина и капнете няколко капки, с капкомер, в ухото. Другият вариант е да напоите една клечка за уши с зехтина и с нея да почиствате внимателно ушите. Трябва да прилагате зехтина няколко дена за да почистите добре ушите.

 

2. Кокосово масло – можете да го използвате по същия начин както зехтина, той също притежава антибактериални свойства. Неговата структура наподобява секрета, който се отделя в ушите и това го прави много подходящ за омекчаването и разтварянето на втвърдената ушна кал.

 

3. Масло от чесън – ако блокирането на ухото от ушната кал е придружент от болка, може да използвате масло от чесън. Чесънът съдържа алицин, който действа като естествен антибиотик и може да e ефективен при ушни инфекции и помага в борбата с болката.

 

В малка тенджера, сложете маслото (зехтин, кокосово масло) и сложете няколко обелени и счукани скилидки чесън. Загрейте маслото докато смачканите скилидки станат черни. Изключете котлона и оставете да изстине. Когато маслото е със стайна температура, извадете скилидките и използвайте масло. Напоете клечка за уши или пък накапете няколко капки в ушите, като накланяте главата наляво и надясно. След няколко минути изчистете омекналата ушна кал. За най-добри резултати правете процедурата преди лягане.

 

4. Бадемово масло – бадемовото масло е друг лубрикант, който спомага за премахването на ушната кал. Бадемовото масло омекотява втвърдената ушна кал и я прави по-лесна за отстраняване. С капкомер накапете няколко капки бадемово масло със стайна температура.

 

5. Оцет – при болки и сърбеж в ушите в резултат на втвърдената ушна кал. Оцетът размеква ушната кал и нормализира Ph-нивото в ухото, което води до облекчаване на симптомите. Смесете ябълков оцет с вода и кислородна вода в отношение 1:1:1 и след това накапете няколко капки в ушите ви. Повторете колкото е необходимо.

 

6. Сода бикарбонат – това е друго средство за справяне с ушната кал. Смесете една четвърт чаена лъжичка сода за хляб в две супени лъжици вода и накапете няколко капки в ушите с помощта на капкомер. Оставете да подейства няколко минути и изчистете.

 

7. Кислородна вода – използвайте водороден прекис, който е с концетрация 3%. Направете разтвор от равни части кислородна вода и обикновена вода. С помощта на капкомер накапете няколко капки в ухото, като наведете главата настрани. Оставете за малко да подейства и след това почистете.

 

 

Източник: www.webmd.com; www.earthclinic.com; www.medicinenet.com
Източник снимка: marin/www.freedigitalphotos.net