Как да разберем, че имаме недостиг на калий (хипокалиемия)

Вашето тяло се нуждае от постоянна доставка на калий за правилното функциониране на нервните и мускулните клетки, особено тези в.. 2014-08-28T08:06:10+00:00 Здравни Статии

Вашето тяло се нуждае от постоянна доставка на калий за правилното функциониране на нервните и мускулните клетки, особено тези в сърцето. Познаването на симптомите на хипокалиемията ще ви помогне да потърсите  лекарска помощ навреме и да предотвратите евентуални усложнения за здравето ни, свързани с ниските нива на калий.

 

Ето и някои от най-характерните симптоми при ниски нива на калий в организма:

 

1. Обърнете внимание на дейността на сърцето си. Нарушенията на сърдечния ритъм са признак за  ниски нива на  калий, така че, ако сте забелязали, че имате  нередовен сърдечен ритъм, това може да е признак за дефицит на калий. Сърцебиенето е друг признак на ниски нива на  калия. Сърцебиенето се характеризира като  прескачане на сърцето.

 

2. Чувството за гадене и повръщане също са признак на хипокалиемията. Гаденето и повръщането без обяснима за вас причина могат да бъдат симптоми на изключително ниските нива на калий в организма ви.

 

3. Мускулните крампи, болки  и слабост са също признаци за ниските нива на калия. Недостигът на калий води до нарушение в провеждането на сигнали от нервните клетки към мускулните клетки, което се изразява в нарушение на свиването (контракциите) на мускулите.

 

4. Запекът е друг общ симптом, който е характерен при дефицита на калий.

 

5. Всяка ваша клетка се нуждае от определено количество калий за да функционира правилно. Ако се чувствате постоянно уморени и дори след сън чувствате умора, това е знак отново за ниските нива на калий в организма ви.

 

 

Ако забележите някой от тези симптоми, може да започнете ядете банани, тъй като те са изключително богати на калий.

 

 

Източник: www.womenshealthmag.com; www.wikihow.com; www.care2.com
Източник снимка: Ambro/freedigitalphotos.net