Как да разпознаем дали яйцата, които купуваме са пресни или развалени

Яйцата са изключително ценен източник на протеини. Всеки, който се занимава с фитнес или друг вид спорт ще ви каже, че яйцата са част .... 2015-06-28T22:40:44+00:00 Здравни Статии

Яйцата са изключително ценен източник на протеини. Всеки, който се занимава с фитнес или друг вид спорт ще ви каже, че яйцата са част от ежедневната им диета. Много често купуваме яйцата в големи количества и с времето те могат да се развалят дори и да ги държим в хладилник.

 

Сега ще ви покажем няколко начина, с които ще можете да познаете дали яйцата, които сте купили са развалени или не.

 

ТЕСТ 1

 

– напълнете една купа с вода и сложете в тях яйцата, водата трябва да е достатъчно за да покрият напълно яйцата.

 

– пресните яйца ще потънат на дъното без да се движат, докато тези, които са на 1 седмица отново ще потънат, но леко ще се преместват.

 

– ако яйцето се обърне с “дупето“ нагоре и върха надолу, то това означава, че яйцата са на 3 седмици. Тоест могат да се консумират, но няма да са от най-пресните.

 

– тези яйца, който плуват на повърхността са развалените, тях трбябва да изхвърлите незабавно.

 

ТЕСТ 2

 

Този тест е още по-лесен, хванете плътно с длан едно яйце и го доближете до ухото си. Разклатете го леко, ако не чуете нищо, това означава, че яйцето е прясно. Ако чуете шум от движещата се течност в яйцето, това означава, че е развалено.

 

 

 

ТЕСТ 3

 

Счупете едно яйце върху една чиния и забележете жълтъка и белтъка.

 

– Ако жълтъка изпъква над повърхността на белтъка и самият белтък е с гъста консистенция и заобикаля жълтъка, това означава, че яйцето е прясно.

 

– Ако жълтъкът не изпъква добре, а е леко “спаднал“ , близо до повърхността на белтъка и самият белтък е леко прозрачен, това означава, че яйцето може да се консумира, но не е прясно.

 

– Ако жълтъкът не е изпъкнал, а е с плоска форма и белтъкът около него е прозрачен като вода, това означава, че яйцето е развалено и е негодно за консумация.

 

 

Източник: food-hacks.wonderhowto.com; frugalliving.about.com
Източник снимка: www.pixabay.com