Как да разпознаем инсулт – четири прости способа

Инсултът е нарушение на мозъчното кръвообращение , характеризиращо се с внезапна (в рамките на няколко минути, час) поява на 2014-07-19T20:28:06+00:00 Здравни Статии

Инсултът е нарушение на мозъчното кръвообращение , характеризиращо се с внезапна (в рамките на няколко минути, час) поява на локална и / или мозъчно- неврологична симптоматика, която се запазва за повече от 24 часа или предизвиква смъртта на човек за кратък период от време, в резултат на мозъчно-съдова патология.

 

Към инсулта спадат мозъчен инфаркт, мозъчен кръвоизлив и субарахноидален кръвоизлив. Налице е погрешното схващане, че инсултът – това е заболяване, което засяга по-възрастното поколение или хора в напреднала възраст, но все по-често жертви на инсулт са хората на възраст под четиридесет години.

 

Съвсем наскоро в интернет бе публикувана следната история: по време на пикник жена падна неочаквано. Приятелите и предложили да викнат ?? “Бърза помощ“ , но тя уверила всички, че причината за това са новите и обувки, защото се препънала.

 

След това помогнали на жената да се вдигне, тя се облегнала назад и си взела чиния с храна . Тя изглеждала бледа, а речта и забавена. По-късно нейният съпруг се обадил на всички и казал, че съпругата му била отведена в болница, където по-късно починала. На пикника получила инсулт.

 

Ако приятелите и са били в състояние да разпознаят признаците на инсулт, а жената е попаднала в болница в рамките на три часа, след това последствията биха могли да бъдат напълно елиминирани.

 

Мнозина се питат как да се определи инсултът на ранен етап, без човек да е експерт ?

 

Ето четири прости начини, които могат да помогнат да се разпознаят симптомите на инсулта:

 

1. Помолете пациента да се усмихне ( в момента на инсулт той не може да се усмихне с двата ъгъла на устата) ;

 

2. Поискайте да кажа просто изречение. Например: „Сега слънцето грее“ (речта по време на инсулт е забавена, човек не може да си спомни текста);

 

3. Поискайте да повдигне двете си ръце ( пациентът няма да бъде в състояние да го направи, или ще вдигне само едната си ръка);

 

4. Поискайте да изплези език (ако езикът е изкривен, обърнат или пада – това също е признак на инсулт).

 

Ако човек изпитва трудности при изпълнението на поне една от задачите , незабавно се обадете на „Бърза помощ“ .

 

Запомнете: всяка минута закъснение ще струва здравето на вашия любим човек или живота му.

 

 

Източник: www.30dumi.eu
Източник снимка: dream designs/freedigitalphotos.net