Как да разпознаем ранните симптоми на остеопорозата

Как да разберем дали нашите кости са здрави или не? Ние не можем да ги видим както можем да наблюдаваме кожата, или пък да чуем сърцето. Изсл ... 2014-09-27T08:17:01+00:00 Здравни Статии

Как да разберем дали нашите кости са здрави или не? Ние не можем да ги видим както можем да наблюдаваме кожата, или пък да чуем сърцето. Изследването на костната плътност е един от начините, чрез който можем да разберем дали костите ни са здрави, но това изследване се прави рядко преди менопаузата.

 

Но за наше щастие, тялото ни може да ни предупреди, че нещо се случва с костите ни, важното е само да можем да разпознаем предупредителните знаци, които ни праща то.

 

Ето и симптомите, които трябва да ни наведат на мисълта, че нещо с костите ни  не е наред:

 

1.Разклатени зъби, неплътно прилепнали венци – нашите зъби са свързани с челюстната кост и ако челюстта губи плътност, венците започват да се отдалечават от зъба и вече не са толкова плътно прилепнали. Също така изстънявамето на челюстната кост може да бъде диагностицирана и от вашия зъболекар чрез рентгенова снимка.

 

2. Намалената сила на захват (усешането,че нямате сила в ръцете) – в едно скорошно проучване на жени в постменопаузата, силата на захвата е бил един от най-важните физически тестове свързани с общата костна плътност. Като цяло поддържането на добър мускулен тонус е от изключително важно значение за жените поради факта, че по този начин се подобрява баланса на тялото и рискът от падане и счупване намалява.

 

3. Слаби и чупливи нокти – като цяло намаляването на костната плътност се отразява веднага и на здравината на ноктите. Трябва да имате впредвид, че чупливостта на ноктите може да се дължи и на много други фактори като: влага, гъбична инфекция, постоянното използване на лакове и др.

 

4. Мускулни крампи, болки в мускулите и костите – с напредване на възрастта, много от нас приемат болката като нещо нормално и дължащо се на старостта, но тези симптоми могат да показват, че костите ви се нуждаят от укрепване. Мускулната болка и болката в костите са често пренебрегван симптом, който показва, че приемът на витамин D  е неадекватен на вашите нужди.

 

5. Намаляване на ръста (точно така, човек става по-нисък) – естествено с възрастта положението на тялото се влошава, прегърбваме се. Това се дължи най-често на отслабването на мускулите. Тъй като състоянието на костите и мускулите е свързано, трябва да имаме едно наум, че отслабването на мускулите може да е придружено с намаляване на костната плътност.

 

 

 

Източник: www.everydayhealth.com; www.ucsfhealth.org; www.emedicinehealth.com
Източник снимка: Praisaeng/freedigitalphotos.net