Как да се грижим за зъбите си при диабет

Хората болни от диабет, които не следят за нормалните нива на кръвната им захар са изложени на по-голям риск от появата на забо ..... 2014-07-28T16:57:36+00:00 Здравни Статии

Хората болни от диабет, които не следят за нормалните нива на кръвната им захар са изложени на по-голям риск от появата на заболявания свързани със зъбите и венците, отколкото хората без диабет.

 

Това е така, защото при диабетноболните се наблюдава намалена резистентност към инфекции и самите инфекции се лекуват по-трудно.

 

Ако имате диабет, трябва да обърнете особено внимание на здравето на устната кухина и да ходите по-често на профилактични прегледи при зъболекар, както и да контролирате нивата на кръвната захар.

 

Най-честите проблеми свързани с устната кухина, засягащи хората с диабет са:

 

1.Пародонтоза
2.Абсцес на венците
3.Кариес
4.Гъбични инфекции (кандидоза)
5.Промяна във вкусовите усещания на човека
6.Афти
7.Сухота и парене в устата – в резултат на намаленото количество слюнка

 

Повишеното ниво на глюкозата в слюнката е благоприятна среда за развитие на бактерии, а оттам се наблюдава повишено образуване на плака.

 

Колагенът е протеин, който поддържа венците, кожата, сухожилията, хрущяла и костта, намалянето на количеството му при диабет води до развитието на пародонтоза.

 

При диабетноболните се налага по-честата употреба на антибиотици, които от своя страна предразполагат към развитието на гъбички в устната кухина

 

Ето и няколко съвета за това как да запазим зъбите си здрави при диабет:

 

1.  

Тъй като при пациенти с диабет се препоръчва да се увеличи броя на храненията за сметка на количеството храна с цел да се поддържат нормални нива на кръвната захар през целия ден, опасността от заболявания на устната кухина се увеличава. За това трябва редовно да:

 

-използвате конец за зъби
-миете зъбите си след всяко хранене с цел да се намали възможността от развитието на бактерии

 

 

2.

Изпозвайте пасти за зъби съдържащи флуор. Флуорът ще заздрави вашите зъби.

 

 

3.

При пациенти болни от диабет се наблюдават чувствителни венци, затова трябва да се използва четка с мек косъм, която да не наранява венеца.

 

4.

Протезите трябва да се махат преди лягане и да се поставят в разтвор за почистване на протези. Тази процедура ще намали риска от развитието на бактерии в устната кухина.

 

5.

Поради намаленото количество на слюнката, трябва да приемате достатъчно количество вода и да дъвчете дъвки без захар, за стимулиране на слюноотделянето.

 

 

Източник: www.wikihow.com;www.betterhealth.vic.gov.au
Източник снимка: ponsulak/freedigitalphotos.net