Как да се отървем от досадните мухи през лятото

Най-добрият начин да предпазите себе си и семейството от болести и зарази през лятото е да не държите развалени храни ...... 2015-07-21T22:43:27+00:00 Здравни Статии

Най-добрият начин да предпазите себе си и семейството от болести и зарази през лятото е да не държите развалени храни или загниващи плодове и зеленчуци у дома. Храната,  която оставяте на масата трябва да е покрита за да не могат мухите да я заразят с изпражненията си. Освен домашните мухи, с които сме запознати всички, друг вид мухи, които са изключително досадни през лятото са плодовите мушици, те се привличат  от всичко сладко като например преузрели плодове.

 

Сега ще ви покажем няколко трика и природни начини, с които ще се отървете от досадните мухи:

 

1. Използвайте найлонови пликове (торбички) пълни с вода – закачете ги на терасната врата или на прозореца или на друго място, откъдето могат да влезнат мухи. Сега се чудите защо точно вода и как този начин би помогнал срещу мухите. Ами мухите не виждат това, което виждаме ние, т.е. те не виждат пред себе си найлонова торбичка пълна с вода, а заради отражението на водата те виждат подобие на паяжина, която инстинктивно избягват.

 

Освен това отражението на водата дезориентира мухите и те не могат да влезнат вътре в помещението. Напълнете торбичката наполовина с вода, вържете я и я закачете на местата, откъдето могат да влезнат мухи.

 

2. Направете си ленти за мухи в домашни условия, купените от магазина съдържат вещества, които са токсични за здравето ни.

 

За целта са ви необходими:

 

Царевичен сироп – ½ чаша
Захар – ¼ чаша
Хартия
Ножици
Въженце

 

Нарежете хартията на ленти с ширина около 4-5 см, след това в горния край прекарайте въженцето, така че да се получи закачалка. Смесете захарта и царевичния сироп. Намажете едната страна на лентата с получения разтвор. Мухите ще бъдат привлечени от захарта и, когато кацнат ще залепнат за хартиената лента.

 

3. Домашен репелент против мухи с лавандулово масло – лавандуловото масло е ефективно за отблъскването на мухи, бълхи, комари, листни въшки и др.

 

Какво ви е нужно?

 

Лавандуловото масло – ½ – 1 чаша
Буркан с капак – 1
Кърпа или парцал

 

Напоете кърпата с лавандуловото масло и я сложете в буркана и го затворете с капачката. След 24 часа, отворете буркана и го поставете на място, където забелязвате, че има най-много мухи. Миризмата на лавандуловото масло ще държи надалеч досадните мухи. Внимавайте да не попадне етерично масло върху кожата, тъй като, когато е неразредено може да раздразни кожата.

 

4. Използвайте карамфил за да отблъснете мухите
карамфилът ухае приятно за нас, но не и за мухите. Те не могат да понасят аромата на тази подправка, която се използва широко за кулинарни цели. Карамфилът е особено ефективен при отблъскването на домашните мухи.

 

Необходими съставки:

 

Изсушени цветни пъпки от карамфил – 25-30 бр

Лимони – 2-3 бр

 

Нарежете лимоните на половинки. Сега напъхайте 6-12 цветни пъпки във всяка половинка.
Подредете половинките от лимон върху една чиния и поставете по средата на масата. Това е идеален начин да се отървете от мухите ако хапвате на вън в двора.

 

 

Източник: www.getridoffliesguide.com; www.motherearthnews.com; www.mnn.com
Източник снимка: www.pixabay.com