Как да се отървем от досадния косопад

Обикновено има начин да се справите с косопада. При всеки се наблюдава косопад, това е така защото косата постоянно се подменя 2014-07-30T00:08:16+00:00 Здравни Статии

Забелязали сте, че косата ви пада, не се паникьосвайте.

 

Обикновено има начин да се справите с косопада. При всеки се наблюдава косопад, това е така защото косата постоянно се подменя. На ден се губят между 50 и 100 косъма. Косопад, който е в рамките на нормалното се наблюдава, когато си вземате душ, когато използвате сушоар или четка за сресване. Въпреки всичко, косопадът може да бъде симптом на някое заболяване.

 

Ето и основните причини за появата на косопад:

 

1. Телогенен ефлувиум (Telogen effluvium) – това е вид косопад, който се наблюдава:
– след раждане
– при преживян стрес
– при драстична загуба на тегло
– след тежки операции
– като странична реакция при приема на лекарства (антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни лекарства и др.)
При това състояние се наблюдава загуба на много коса, което допълнително стресира страдащия. Косопадът се наблюдава най-вече след баня, при ресане на косата и др.

 

2. Наследственост – в някой случай косопадът се дължи на гените ни. Когато косопада е наследствен, се наблюдава и изстъняване на косата

 

3. Лупус – това е хронично автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува здравите тъкани. При това заболяване може да се наблюдава и косопад. Косопадът може да бъде във лека форма, но може да бъде доста интензивен, придружен с обрив по кожата на главата.

 

4. Желязодефицитна анемия – при това състояние може да се наблюдава загуба на коса. Други разпознаваеми симптоми са: лесна уморяемост, задъхване, бледа кожа и др.

 

5. Прекалената употреба на шампоани, честото боядисване на косата също могат да предизвикат косопад. Като цяло топлината и използването на различни лакове, пяни и други подобни продукти влияят негативно върху здравето на косата.

 

При появата на косопад, трябва да се открият причините, които са довели до това състояние. Препоръчително е да посетите дерматолог, който ще установи истинските причини за косопада и ако е необходимо ще ви назначи подходящо лечение.

 

Ето няколко простички идеи, с които ще задържим косата си там където трябва да е .

 

Как да се отървем от досадния косопад

1. Мийте косата с топла или хладка вода, но никога с гореща. Горещата вода може да увреди косата ви

 

2. Опитайте се да намалите стреса, който ви заобикаля. Трудно е, но стресът е един от основните причинители на косопада. Тревожността и безпокойството оказват изключително отрицателно въздействие върху целия организъм, а оттам и на косата ни.

 

3. Правете ежедневни масажи на скалпа. Това ще увеличи притока на кръв в кожата на главата и ще стимулира растежа на косата ви.

 

4. Избягвайте да сресвате косата си докато е мокра, тъй като тогава най-лесно пада.

 

5. Не мийте косата си с шампоан прекалено често. 1-2 пъти на седмица е на пълно достатъчно.

 

Народната медицина винаги може да ни бъде в помощ при косопад. Ето няколко идеи:

 

1. Първата стъпка, която можете да предприемете, за да се намали загубата на коса е да масажирате скалпа си с подходящо масло за коса. Може да използвате кокосово масло, бадемово масло, зехтин или рициново масло. Към основното масло може да добавите няколко капки етерично масло от розмарин за по-добър ефект.

 

Масажът на косата и скалпа ще увеличи притока на кръв към космените фоликули, което ще подобри цялостното състояние на косата ви. Масажирането на косата ще ви накара да се отпуснете и да забравите за забързаното си ежедневие. Може да извършвате процедурата един път в седмицата.

 

2. Сминдухът е изключително ефективен при косопад. Семената на сминдуха съдържат вещества, които стимулират растежа на косата.
– Накиснете една чаша семена от сминдух, във вода за една нощ.
– На сутринта, накиснатите семена се смилат до получаването на пастообразна смес
– Нанесете пастата върху косата си и покрийте с шапка за душ. След около 40 минути, изплакнете косата си.

Прилагайте пастата всяка сутрин в продължение на месец.

 

3. Сок от лук – Настържете лука на ситно ренде. Полученият сок го нанесете върху скалпа и оставете така за 30 минути. След това измийте с шампоан.
Друг вариант: Смесете сока от лук с 2 супени лъжици гел от алое вера и 1 супена лъжица зехтин. Нанесете получената смес върху косата. Оставете за 30 минути.

 

4. Сок от алое вера – алое вера съдържа ензими, които директно стимулират растежа на косата.

 

– Нанесете сока от алое вера върху кожата на главата.
– Оставете го за няколко часа и след това ги измийте с хладка вода.
– Повторете процедурата 3-4 пъти в седмицата.

 

 

Източник:www.prevention.com;www.wikihow.com;www.top10homeremedies.com
Източник снимка: phasinphoto/freedigitalphotos.net
Снимка 1: stockimages/ freedigitalphotos.net