Как да се отървем от токсините, които най-често се срещат в ежедневието ни

Естествено срещащите се токсини и замърсители на околната среда са навсякъде. Някои от тях могат да се избегнат по-лесно ..... 2015-07-31T11:09:01+00:00 Здравни Статии

Естествено срещащите се токсини и замърсители на околната среда са навсякъде. Някои от тях могат да се избегнат по-лесно, други не. Въпреки детоксикиращите диети, здравословният начин на живот и всичките ни усилия да прочистим организма си от токсините, най-добрият начин за справянето с тях остава недопускането на каквито и да било токсини да навлезнат в организма ни.

 

Затова трябва да се съсредоточим максимално върху идеята за максималното ограничаване на токсините в ежедневния ни живот.

 

Ето някои от основните замърсители и токсини, които трябва да избягваме:

 

1. Тежки метали – появата на токсичност може да бъде причинена от над 35 вида тежки метали, най-често такива са живак, олово, арсен, и кадмий. Тежките метали са причина за много сериозни здравословни проблеми, като например неврологични и бъбречни увреждания. Замърсяването с тежки метали на храната става основно чрез замърсяването на въздуха, водата и почвата.

 

 

Детоксикацията може да се извърши по напълно естествен път с помощта на: 

 

Грейпфрут, ананас, броколи, лимон, зелен чай, активният въглен, бентонит глина, спирулина, вана с английска сол и зеолит. Зеолитите са специални минерали с отрицателен магнитен заряд, които неутрализират свободните радикали.

 

 

2. Микотоксини – естествено срещащите се токсини включват микотоксините, морските биотоксини, цианогенните гликозиди и токсините срещащи се в отровните гъби. Основни хранителни продукти като царевица, зърнени храни и кафе на зърна могат да съдържат високи нива на микотоксини, като например афлатоксини и охратоксин. Продължителното излагане на този вид токсини може да повлияе на нормалното развитие на имунната система и да доведе до развитието на ракови заболявания.

 

Как да ги избегнем:

 

Ограничете консумацията на царевица, пшеница, ечемик, захар, сирене, кафе. При всяка една от тези храни има висок риск от заразяване с микотоксини.

 

3. Устойчивите органични замърсители са съединения, които се натрупват в околната среда и човешкото тяло. Известни примери са диоксините и полихлорираните бифенили, които са нежелани странични продукти от промишлените процеси и изгарянето на отпадъци. Те се намират в околната среда и се натрупват в животинските организми и по-специално в мастната тъкан на животните.

 

Диоксините са силно токсични и могат да причинят проблеми с репродукцията и развитието, да увредят имунната система, да нарушат хормоналния баланс и да доведат до рак. След като диоксините навлязат в организма, те се задържат дълго време поради тяхната химическа устойчивост и способността им да се абсорбират от мастната тъкан.

 

Как да ги избегнем:

 

Повече от 90% от контакта на човека с диоксините става чрез храната, предимно месо и млечни продукти, риба и миди. Избягвайте тлъсти меса и ограничете консумацията на нискокачествени млечни продукти и морски дарове.

 

 

Източник: www.scientificamerican.com; www.onegreenplanet.org; https://en.wikipedia.org
Източник снимка: www.pixabay.com