Как да се справим със световъртежа с природни средства

Световъртежът може да се обясни като замаяност или усещането за виене на свят. Накратко, световъртежът е внезапно силно усещане на чувство за замаяност 2016-08-10T18:24:06+00:00 Здравни Статии

Световъртежът може да се обясни като замаяност или усещането за виене на свят. Накратко, световъртежът е внезапно силно усещане на чувство за замаяност, което би могло да доведе до падане. Световъртежът може да бъде внезапно или хронично; то може да продължи секунди, дни или дори по-дълго-в продължение на седмици. Добрата новина е, че можете да го преодолеете и да го предотвратите, естествено, без да се прибягва до медикаменти. Ето няколко домашни средства за лечение на световъртеж.

 

1. Включете богати на желязо храни в диетата си – световъртежът обикновено се появява при хората с анемия – състояние, когато няма достатъчно желязо в кръвта, което да пренася кислорода до всички части на тялото. Поради това, хората, страдащи от виене на свят, трябва да си направят изследвания за да видят дали не страдат от анемия. Ако хемоглобинът е нисък, трябва да консумират зелени листни зеленчуци. Спанакът е особено богат на желязо и такива са цвеклото и зелето. Други хранителни източници на желязо са пилешкото, черен дроб, стриди и миди, говеждо месо, ядки, стафиди, сушени сини сливи, и семена.

 

2. Избягвайте прекомерната коснумация на захар и сол –  те могат да влошат симптомите при световъртеж.

 

3. Избягвайте “лошите“ мазнини – наситените мазнини и транс мазнините водят до образуването на плаки в артериите, които не позволяват на кръвта да тече свободно. Избягвайте консумацията на богати на мазнини храни. Винаги може да включите в диетата си “добри“ мазнини като зехтин, авокадо, орехи и кокосово масло, за да се справите с виенето на свят, тъй като тези мазнини правят кръвоносните съдове по-здрави и облекчават симптомите на световъртеж.

 

4. Джинджифил – сред най-добрите средства против световъртеж е джинджифила. Джинджифилът е известен с успокояващото си действие върху стомаха в случай на морска болест. Хапването на джинджифил по време на пътуването може да помогне за намаляване на гаденето и повръщането. Можете да пиете две до три чаши чай от джинджифил с мед. Ако не сте любители на вкуса му, можете да вземете джинджифил под формата на хранителна добавка.

 

5. Яжте бадеми – те съдържат изобилие от белтъци и могат да подсилят нестабилните пациенти, които страдат от виене на свят, поради заболяване. Пациентите трябва да хапват поне една шепа накиснати бадеми дневно и също да пият бадемово мляко. Можете да добавите и смлени бадеми в чаша топло мляко и да го изпиете преди лягане, за да се намалят симптомите на световъртеж.

 

6. Неутрализирайте гаденето и виенето на свят с черен пипер, сол и лимонов сок – замайването и световъртежа често започва с гадене. Веднага след като усетите, че ви се гади, опитайте сместа от лимонов сок, сол и черен пипер с чаша топла вода. Това ще помогне за успокояване на стомаха и предотвратяване на симптомите при световъртеж.

 

 

 

Източник снимка: www.pixabay.com