Как да се справим със слънчевото изгаряне с помощта на ябълков оцет

Притеснява ли ви, че можете да изгорите под жаркото лятно слънце? Слънчевото изгаряне може да бъде много по-опасно за здравето ни ..... 2015-06-21T07:33:14+00:00 Здравни Статии

Притеснява ли ви, че можете да изгорите под жаркото лятно слънце? Слънчевото изгаряне може да бъде много по-опасно за здравето ни, отколкото си мислим. Ако все пак допуснете да изгорите на слънцето, можете да намерите облекчение на паренето и болката в ябълковия оцет. Той е изпитан домашен лек за лечение на изгаряния.

 

Според различни проучвания, оцетът притежава антисептични свойства и по този начин е ефективен при унищожаването на микробите и облекчаването на болките, причинени в резултат на изгарянето. Оцетът балансира рН на кожата при увреждането й от слънцето и спомага за по-бързото й възстановяване. Това намалява шансовете за формиране на мехури след изгарянето. Благодарение на тези характеристики, оцетът е известен също като естествен лосион против слънчево изгаряне.

 

Най-ефективен е ябълковият оцет. Той е перфектният оцет за лечение на различни видове кожни заболявания, включително при образуването на мехури и обелването на кожата причинени от продължителното излагане на слънце.  Добавете 2 части студена вода към 1 част оцет.

 

Ето и няколко стъпки за справяне със слънчевото изгаряне:

 

1. Вземете душ като водата трябва да е хладка или леко студена. В никакъв случай не трябва да е гореща, тъй като допълнително ще раздразни възпалената кожа и ще причини допълнително болка. Не използвайте сапун.

 

2. Изсушете кожата с мека хавлиена кърпа с леки потупващи движения за да не дразните допълнително кожата.

 

3. Напоете кърпата със сместа от оцет и вода, изцедете я и наложете върху изгореното място за около 15 минути или докато болката изчезне. Можете да повтаряте процедурата 2-3 пъти дневно.

 

4. Други начини за използването на оцета при слънчево изгаряне:

 

– сложете оцет във водата във ваната и се потопете за 15-20 минути. Водата трябва да е хладка.

 

– смесете ябълков оцет и вода в отношение 1:2 и с помощта на спрей помпичка можете да прилагате комбинацията върху кожата докато се възстанови напълно. Можете да добавите и сок от алое вера към сместа. Алоето ще успокои и хидратира кожата ви.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.livehacks.com
Източник снимка: stockimages/www.freedigitalphotos.net