Как да се справим с гъбичките по ноктите с масло от чаено дърво

Най-честият признак на гъбичната инфекция на ноктите е удебеляването им и промяната в цвета. Нокътят може да стане бял, черен, жълт или ..... 2015-06-26T22:57:02+00:00 Здравни Статии

Най-честият признак на гъбичната инфекция по ноктите е удебеляването им и промяната в цвета. Нокътят може да стане бял, черен, жълт или зелен. Гъбичната инфекция на ноктите обикновено е безболезнена в началото и в повечето случаи не се наблюдават допълнителни усложнения. Но ако инфекцията не се лекува, може да причини болка и дискомфорт, въпреки че това се случва рядко. Болките в засегнатия нокът могат да затруднят ходенето пеша.

 

Има определени условия, като анормални нива на рН на кожата, слаба имунна система и лоша хигиена, които водят до появата на гъбичките. Ако не се лекуват, може да възникнта по-сериозни проблеми като напукване на кожата, отделяне и дори пълна загуба на нокътя. Все пак добрата новина е, че гъбичките по ноктите могат да бъдат излекувани.

 

Един добре познат домашен лек за лечение на гъбички по ноктите е прилагането на масло от чаено дърво върху инфектирания нокът. Известно е, че маслото притежава изразени антисептични свойства и се използва като фунгицид от години. Въпреки това, приложението трябва да е правилно, за да получите желаните резултати.

 

Ето какво трябва да направите преди да започнете да прилагате маслото от чаено дърво:

 

1) Изрежете добре ноктите с помощта на нокторезачка. Опитайте се да премахнете мъртвата кожа около засегнатия нокът.

 

2) Използвайте груба пила за нокти за да надраскате повърхността на нокътя. Може да накиснете засегнатите нокти във вода, за да омекнат. Така ще можете да ги обработите с пилата по-лесно.

 

3) Почистете вече изпилините нокти с вода и сапун

 

Начини на прилагане на маслото от чаеното дърво:

 

След като са взети гореописаните мерки, можете да пристъпите към прилагането на маслото върху заразения участък. Това може да стане по различни начини.

 

– Единият начин е да накапите няколко капки от маслото върху заразения участък.

 

– Можете също така да напойте един памучен тампон и нежно да натъркате заразения участък от нокътя.

 

– Друг начин за прилагането на маслото е с помощта на четка за зъби.

 

Друг алтернативен метод, който може да използвате, е да смесете масло от чаено дърво с малко зехтин. След това втрийте сместа върху заразения участък. Освен зехтин, маслото от чаено дърво може да бъде комбинирано с кокосово масло. Отново с помощта на памучен тампон, трябва да се втрива върху нокътя. Сместа трябва да остане върху нокътя да действа за 10 минути.

 

Нормалното прилагане на маслото от чаено дърво, трябва да е най-малко два пъти на ден – за предпочитане сутрин и вечер. Важно е процедурата да се повтаря най-малко 1-2 пъти на седмица, за да се даде възможност на нокътя да израсте здрав и изчистен от гъбичките. Понякога, за по-добър ефект, можете да завиете засегнатия нокът с марля.

 

 

Източник: www.webmd.com; https://en.wikipedia.org
Източник снимка: marin/www.freedigitalphotos.net