Как да се справим с досадното главоболие в домашни условия

Те могат да възникнат в резултат на различни причини. Повечето от нас правят грешка като гледат да се справят с досадното главоболие 2014-09-02T11:24:14+00:00 Здравни Статии

Главоболието, включително и мигрената са много често срещани състояния.

 

Те могат да възникнат в резултат на различни причини. Повечето от нас правят грешка като гледат да се справят с досадното главоболие за момента, без да се замислят за справяне с този здравословен проблем в дългосрочен план.

 

За наше щастие има няколко домашни лека, които могат да ни помогнат да облекчим главоболието.

 

Тези домашни средства може да се намират и в момента във вашата кухня.

 

1.Лавандулово масло – то не само ухае прекрасно, но е и ефективно при главоболие и мигрена. Лавандуловото масло може да се вдишва чрез инхалации или да се прилага външно. За инхалациите се слагат 2-4 капки в 2-3 чаши вряща вода. Лавандуловото масло не трябва да се приема през устата.

 

2.Масло от босилек – ароматната билка се използва освен за подправяне на различни ястия, и за облекчаване на главоболието. Босилека отпуска мускулите и затова е особено подходящ при глабоболие придружено с напрежение в мускулите.

 

3. Друг метод за облекчаване на главоболието е промяна в ежедневната ни диета. Някои храни оказват ефект върху тежестта и честотата на пристъпите при мигрена и появата на главоболие. Такива храни са:

 

– мляко и млечни продукти
– шоколад
– фъстъчено масло
– някои плодове, като авокадо, банани, цитрусови плодове
– лук
– меса с нитрати, като бекон
– храни, съдържащи мононатриев глутамат
– храни, съдържащи тирамин, една аминокиселина, която се среща в червеното вино
– храни, които са ферментирали или кисели (туршии, мариновани храни)
4. Ленено семе – главоболието може да е причинено от възпаление, което може да се намали чрез консумирането на омега-3 мастни киселини. Лененото семе може да помогне за облекчаването на главоболието, защото е богато на омега-3 мастни киселини. Лененото семе може да се използва в няколко форми: като масло, стрито или цели семена.

 

5. Елда – лечебното й действие се дължи на флавоноида рутин. Той има антиоксидантна активност и предпазва клетките от увреждане. Съдържащите се в елдата флавоноиди премахват възпалението, което е честа причина за появата на главоболие.

 

 

Източник: www.wholeliving.com; www.care2.com; www.homeremedies.com
Източник снимка:Ambro.freedigitalphotosnet