Как да се справим с изпотяването и лошата миризма през топлите месеци

Човешкото тяло има голям брой потни жлези и едно от най-неприятните места, на който се изпотяваме са мишниците. В областта на мишниците ... 2015-05-11T23:02:12+00:00 Здравни Статии

Потенето е естествен процес, който предпазва организма от прегряване, при горещо и влажно време или интензивна физическа работа. Излишъкът от топлинната енергия се изпарява чрез капчиците пот, която води до охлаждането на тялото.

 

Човешкото тяло има голям брой потни жлези и едно от най-неприятните места, на който се изпотяваме са мишниците. В областта на мишниците са разположени най-активните потни жлези. Потта е обогатена с мастни киселини и протеини, които оставят своя отпечатък по дрехите, което прави дискомфорта пълен.

 

Потенето е важна функция на тялото ни. Прекаленото изпотяване се нарича хиперхидроза. Когато потта започва да мирише става досадно и неудобно и в тези случаи  започваме да използваме активно дезодоранти против изпотяване.

 

Все повече продукти блокират изпотяването, но това е вредно за нас, тъй като потта има своите важни функции. Според едно скорошно проучване, веществата, които се съдържат в потта притежават антибиотични свойства и по този начин неутрализират определени бактерии. Вие можете да се отървете от неприятната миризма с доказани методи от народната медицина.

 

Вярвате или не, сега ще ви представим много лесен и достъпен начин за справяне с изпотяването. Просто разрежете един лайм на половина и го втрийте в мишниците. Възможно е след втриването на лайма, кожата да се изсветли, но това не трябва да ви притеснява.

 

Способността на лайма да се справи с изпотяването и лошата миризма се дължи на киселиността. Киселината в лимоновия сок помага за намаляване на производството на пот и действа като естествен дезодорант. Освен това, лайма има силни антибактериални свойства (именно наличието на бактерии води до появата на лошата миризма).

 

Друга много основателна причина да използваме лайм за справяне с изпотяването е, че съдържащият се в дезодорантите алуминий може да увеличи риска от развитието на рак на гърдата.

 

 

Източник: www.care2.com; www.wikihow.com;
Източник снимка: www.pixabay.com