Как да се справим с изпотяването

Потенето е процес, които има за цел да елиминира прекомерната топлина и токсините от организма. Потенето осигурява охлаждащ ефект за тялото ни в нужда 2016-05-21T09:18:40+00:00 Здравни Статии

Потенето е процес, които има за цел да елиминира прекомерната топлина и токсините от организма. Потенето осигурява охлаждащ ефект за тялото ни в нужда, но когато този процес е свръхактивен, тогава имаме проблем. Когато човек се поти повече от нормалното, се нарича хиперхидроза.

 

Прекомерното изпотяване може да бъде резултат на хормонален дисбаланс, нервни разстройства и някои лекарства.

 

Ето няколко домашни лекове, които ще ви помогнат да се справите с прекомерното изпотяване:

 

1. Градински чай – той е изключително ефективно решение при спирането на интензивното изпотяване. Смесете една шепа пресни или сушени листа в 1 чаша вода. Оставете да ври няколко минути. Прецедете чая и изпийте веднага след като се охлади. Можете да добавите лимон или мед. Градинският чай може да се прилага външно с цел ограничаване на изпотяването. С помощта на памучен тампон, нанесете върху областите, които най-много се изпотяват (дланите, краката, мишници).

 

2. Доматите са богати на антиоксиданти и те са изключително полезни при подтискането на изпотяването. За да се възползвате от този ефект на доматите трябва да пиете по 3 чаши пресен доматен сок. За да има значителен ефект и ограничаване на изпотяването, трябва да пиете доматения сок ежедневно.

 

3. Картофи – прекомерното количество вода в организма е друг фактор за засиленото изпотяване, тъй като по този начин организма се опитва да възвърне баланса между приетата и отделената вода от организма. Картофите абсорбират излишната вода и по този начин се явява отлично средство против прекомерното изпотяване. Нарежете картофите на малки парчета и втрийте в областите, които се потят обилно. Веднага след като изсъхне областа обработена с парчетата картоф, може да носите дрехи. Самият сок от картофи действа като абсорбира излишната влага.

 

4. Лайка –  антибактериалните и дезодориращи свойства на лайката показват своята ефективност при ограничаване на изпотяването. Антибактериалните свойства на лайката убиват бактериите, които са причина за появата на миризма при процеса на изпотяването. Пийте ежедневно чай от лайка, за да намалите прекомерното изпотяване.

 

5. Лимони – освен че намаляват активността на потните жлези, лимона ще ви дари със свеж цитрусов аромат. Разтрийте лимона в с кръгови движения върху областите, които се потят. Оставете да изсъхне и след това може да слагате дрехи.

 

6. Царевично нишесте – то абсорбира излишната пот. Разтрийте царевично нишесте в областите с обилно потене веднага след като се изкъпите. Преди да втриете нишестето, подсушете добре, тъй като остатъчната влага след баня ще намали ефективността на царевичното брашно.

 

 

Източник: homeremedyshop.com; www.top10homeremedies.com ; www.findhomeremedy.com;
Източник снимка: Ambro/www.freedigitalphotos.net