Как да се справим с йо-йо ефекта при отслабване

Вие сте отчаяни и отказвате да отслабвате, защото след всяка диета, често изискваща крайни ограничения, прогонените килограми се 2014-08-04T12:24:32+00:00 Здравни Статии

Вие сте отчаяни и отказвате да отслабвате, защото след всяка диета, често изискваща крайни ограничения, прогонените килограми се връщат обратно с пълна сила, че и отгоре?

 

Защо се случва така?  Защо се получава това връщане на килограми?

 

Твърде много хора, които са на диета, са се сблъсквали със същия проблем. В действителност, това е закономерен резултат от неразумното отслабване. Той дори има добре познато име – йо-йо ефект.

 

А какво е йо-йо – това е популярната детска играчка.  Ако хвърлите йо-йо -то, държейки края на връвта в ръцете си, играчката ще се върне обратно към вас. И този трик може да се повтаря нееднократно.

 

Същото е и с наднорменото тегло. Докато следвате строга диета, изчезват излишните килограми. Но само да се “отпуснете” и върнете към предишния си ритъм на живот, килограмите доста бързо се връщат обратно. И даже нерядко надминават първоначалните.

 

Но добре познатия йо-йо ефект има още една коварна страна. Да допуснем, че сте решили отново да повторите същата строга диета или да изберете друга, която с не по-малко ограничения. Теглото този път ще намалява по-бавно – така, както постепенно намалява своята скорост играчката йо-йо. Но най-неприятното е, че и след тази диета изгубените килограми ще се върнат бързо и ще надвишите теглото си в сравнение с това преди диетата.

 

Оказва се, че колкото по-често използвате строги диети, толкова по-пълни ставате след тях! Звучи побъркващо, нали? Спокойно, има изход.

 

Може ли да се избегне йо-йо ефекта? Разбира се, и това не е толкова трудно!

Как да се справим с йо-йо ефекта при отслабване

 

Златни правила за отслабване и избягване на йо-йо ефект:

 

1. Ако сте решили да отслабнете веднъж и завинаги, направете го постепенно и бавно! Само така организмът няма да възприеме този процес като заплаха и ще се адаптира към промените постепенно и плавно. Без да включва червените лампи за оцеляване от глад.

 

2. Задължително комбинирайте диетата с физическа активност, така че да не губите мускулна маса и да не забавяте обмяната на веществата.

 

3. Понякога се налага да се прибягва до краткотрайни ограничаващи диети. Например, за бързо сваляне на няколко килограма преди сватбата или среща на випуска. Това е допустимо,  но важното е след диетата да не се връщате веднага към обичайния си хранителен режим. Излезте от диетата постепенно. Отдайте предпочитание на протеините (риба, бели меса) и сложните въглехидрати (източниците им – зеленчуци и пълнозърнести храни), а не на сладкишите и мазните ястия. И обръщайте внимание на калориите, които приемате чрез храните!

 

 

Източник: www.lechenie.bg
Източник снимка: stockimages/www.freedigitalphotos.net
Снимка 1: marin/www.freedigitalphotos.net