Как да се справим с неприятното и смущаващо подуване на корема

Ние всички знаем добре познатите трикове, с които да избегнем подутия корем. Такива трикове като избягване на млечните продукти, бо.... 2014-08-27T00:09:11+00:00 Здравни Статии

Ние всички знаем добре познатите трикове, с които да избегнем подутия корем.

 

Такива трикове като избягване на млечните продукти, боба или пък пърженото може да не са достатъчни да приберем коремчето, особено в разгара на летния сезон.

 

Първото, което трябва да разберем е какво точно причинява подуването. Подуването възниква в резултат от някои от следните причини:

 

1. Образуването на газове в резултат на смилането на храната,  свръхрастежа на бактериите в тънките черва и погулнатия въздух по време на хранене

 

2. Задържане на вода – то може да бъде причинено при пиенето на газирани напитки,при консумацията на  полуфабрикати и други преработени храни, сладки алкохоли, кръстоцветни зеленчуци и бобови култури.

 

Трябва да знаете, че подуването на стомаха може да бъде изцяло под ваш контрол, ако следвате нашите съвети:

 

1. Направете си чай – повечето от нас си мислят, че дъвченето на дъвка ще им помогне да избегнат подутия стомах поради факта, че ще дъвчат и  няма да се тъпчат с храна. Трябва да знаете, че именно дъвченето на дъвки води до поглъщане на въздух и подуване на стомаха. Вместо това, направете си слънчев чай. Поставете 5-6 пакетчета(филтърче) мента, лайка или джинджифил  във 1 л вода, покриите с капак и поставете съда с водата и пакетчетата чай на жаркото лятно слънце за 3-4 часа. След това охладете получения чай в хладилник и готово. Вие вече си имате перфектната напитка, която ще намали подуването.

 

2. Вземете пробиотик – понякога подуването се дължи на дисбаланс в чревната флора в тънките черва. Поради този факт вие трябва да приемате пробиотици, те съдържат полезни за организма ни бактерии, които ще възстановят нормалната чревна флора. Повечето пробиотици, за по голямо улеснение, се приемат един път дневно, но все пак ако не сте сигурни как да ги приемате, обърнете се към фармацевта в аптеката.

 

3. Пийте много вода – може да ви се струва странно, че пиенето на вода може да се справи с подуването, но е наистина така. Водата регулира нивата на натрий в организма ни, а натрият може да предизвика подуване.

 

4. Намалете приема на млечни продукти – повече от един на всеки 10 души има непоносимост към лактозата и се сблъскват с проблема свързан с  подуването на корема. Съветваме ви да не се ограничавате на 100% от киселото мляко, другите млечните продукти  и прясното мляко. Истината е някъде по средата. Установено е, че при приема на 12 г лактоза на ден опасността от подуване на корема е минимална. Това количество се съдържа в една чаша мляко.

 

 

Източник: www.fitnessmagazine.com; www.livestrong.com; www.huffingtonpost.com
Източник снимка: PublicDomainPictures/pixabay.com