Как да си направим клеева (прополисова) тинктура в домашни условия

Прополисът се явява уникално лечебно средство и употребата му е многоспектърна. Клеевата тинктура успешно се използва при херпес .... 2014-10-22T17:37:55+00:00 Здравни Статии

Прополисът се явява уникално лечебно средство и употребата му е многоспектърна. Клеевата тинктура успешно се използва при херпес, зъбобол, настинка и кожни заболявания.

 

От древни времена с прополис се третират екземи, обриви, измръзване и гъбични инфекции, инфекции на пикочните пътища, подагра, артрит, а сега и прополис се прилага дори при рак.

 

Прополисът се използва под формата на 30% спиртен извлек. В 100 мл. 70° спирт се поставя надробен на ситно 30 грама прополис и се разклаща по 4-5 пъти на ден в продължение на 5-6 дни, след което бистрата надутаечна част се отделя (декантира се) или се прецежда през няколко слоя марля. Този спиртен извлек е траен продукт и може да се използва при възрастни по 25-30 капки в малко (30-40 мл) вода или мляко, сутрин на гладно 15-20 минути преди хранене.

 

При деца се използват толкова капки на колкото години е детето, накапани във вода или мляко 1 – 2 пъти дневно. Може да се използва също за гаргара при възпалено гърло. Гаргара може да се прави и с профилактична цел, за предпазване от вирусни и бактериални инфекции на горните дихателни пътища.

 

 

Източник: www.bilki.bg
Източник снимка: satitsrihin/freedigitalphotos.net