Как да си направим лечебни синапени (хардалови) компреси

Синапените компреси се правят по следния начин: В 0,600 л топла вода се потапя торбичка с 1 супена лъжица смлян синап. След 5 минути торбичката се изстисква, докато водата стане зелена. В тази вода се 2018-07-07T21:54:11+00:00 Здравни Статии

Синапените компреси се правят по следния начин: В 0,600 мл топла вода се потапя торбичка с 1 супена лъжица смлян синап. След 5 минути торбичката се изстисква, докато водата стане зелена. В тази вода се
потапя и после изстисква компрес (широк за деца 10-12 см, а за възрастни според ръста). Поставя се върху гърдите, отгоре се облича дебела вълнена фланела и добре се бинтова. Държи се само два часа.

След като се свали, се поставя коремен компрес, натопен в хладка вода или топла отвара от трина(отпадъци от сено). Синапеният компрес се слага сутрин и вечер. Много добре повлиява при силна кашлица, при бронхит или бронхопневмония.

Синапът расте из ниви, като плевел и из необработвани земи, край пътища и селища като бурен. Разпространено из цялата страна от низините до към 500 (1000) м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

 

ДРОГА: Дрогата се състои от изсушените семена на черния синап.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Загряващо действие.

Синапът се  прилага при ревматизъм, лумбаго и ишиас, при възпалителни процеси в белите дробове и горните дихателни пътища.

Още народни рецепти със синап:

Една чаена лъжичка ситно счукано синапено семе се размесва със 100 г пчелен мед. Препоръчва се вземането на 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно след нахранване.

За изготвянето на лапи се смесват равни части синапено брашно и обикновено брашно и се замесва тесто с хладка вода – нанася се чрез марля върху кожата. Лапите от синапено брашно и тесто трябва да се прилагат с необходимото внимание, тъй като при предозиране на въздействието може да се получи увреждане на кожата. Лапата трябва да се държи до силно зачервяване на кожата, което се постига за около 15-20 минути.