Как да си направим натурална (без консерванти) боя за яйца за великден

Сега ще ви покажем как с помощта на различни зеленчуци и растения, ще създадете натурална и безопасна за здравето боя за яйца. Великден без боядисани 2016-04-14T18:15:22+00:00 Здравни Статии

Сега ще ви покажем как с помощта на различни зеленчуци и растения, ще създадете натурална и безопасна за здравето боя за яйца. Великден без боядисани великденски яйца няма да е същински Великден. И защо да харчим пари за изкуствени бои, които на всичкото отгоре и са вредни за здравето ни.

 

Повечето естествени багрила изискват повече време за приготвяне, отколкото готовите изкуствени бои. Обикновено трябва да започнете подготовката за приготвянето на натуралните бои вечерта преди самото боядисване на яйцата.

 

Вижте, кои плодове и зеленчуци какви цветове могат да ни предложат:

 

Жълтите люспи на стария лук = жълто до тъмно оранжево
Куркума или кимион = ярко жълто
Червено цвекло = розово до червено
Люспите на червения лук = Бледолилаво до червено
Червено зеле = Синьо (странно, но факт)
Спанак = зелено
Червения гроздов сок (използвай така) = лилаво
Кафе  = златисто до кафяво
Чили на прах = оранжево
Малини или къпини = розово до лилаво
Обелките на жълти или зелени ябълки = жълто-зелено

 

За да направите вашата боя, пригответе  800 гр  нарязани или намачкани плодове или зеленчуци, или 4 супени лъжици ако ще използвате за вашата боя подправки (чили, куркума, кимион), сварете ги в 850 мл вода и 2 с.л. ябълков оцет. Оставете да ври за 30 минути. След това прецеждате и получената оцветена течност е вашата боя за великденските яйца.

 

Ако искате яйцата ви да станат по-интересни и красиви, преди да ги потопите в боята, можете със стара свещ да ги изрисувате. След като ги потопите в боята, там където сте минали с восъка ще остане небоядисано и по този начин ще се получи интересен външен вид на яйцето.

 

Естествено боядисаните яйца ще имат матирано покритие. Ако искате да имат блясък, капнете няколко капки зехтин или друго растително масло и леко го разнесете с памуче. Съхранявайте яйцата в хладилник и ги консумирайте в рамките на една седмица след приготвянето им.

 

 

 

Източник: kitchenvignettes.blogspot.com; www.motherearthnews.com; www.crossingbacktohealth.com
Източник снимка: www.pixabay.com