Как да стимулираме имунната система по време на грипна епидемия

В основата на силната имунна система стоят редовните физически упражнения и здравословната диета, в която не присъстват рафинираната зах .... 2015-01-21T22:08:58+00:00 Здравни Статии

В основата на силната имунна система стоят редовните физически упражнения и здравословната диета, в която не присъстват рафинираната захар и полуфабрикатите. Но в повечето случаи те не са достатъчни за да имате добре работеща имунна система.

 

Ето как можете да стимулирате имунитета си във време на грип и настинки:

 

1. Приемайте пробиотици – те съдържат полезни бактерии, които живеят в храносмилателната система. Тези бактерии помагат за доброто храносмилане, неутрализират различни вредни вещества и поддържат имунната ни система винаги в готовност. Като се има впредвид, че 70% от имунната система се поддържа и образува от тези бактерии, е много важно да запазите баланса на чревната флора. Не случайно при грип се препоръчва консумацията на кисело зеле, тъй като то действа като натурален пробиотик.

 

2. Прочиствайте червата си редовно – нередовното изхождане и наличието на хроничен запек води до натрупването на токсини в храносмилателната система и по този начин вредните вещества въздействат директно върху имунната защита и я отслабват. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, заради съдържащите се в тях фибри, които ще ви помогнат да изчистите червата от натрупаните токсини.

 

3. Приемайте етерично масло от риган – то е пълно с антиоксиданти, които ще поддържат имунната ви система в оптимално състояние. Този имуностимулиращ ефект на маслото от риган се дължи на една определна съставка – карвакролът. Той също възстановява баланса между вредните и полезните бактерии.

 

4. Приемайте храносмилателни ензими – те регулират метаболитните процеси в тялото ви и помагат да усвойте повече от хранителните вещества, които приемате с храната. Усвояването на повече хранителни вещества ще стимулира имунната ви система. Доказано е, че с възрастта, храносмилателните ензими намаляват в тялото ни и по този начин имунната ни система отслабва поради усвояването на по-малки количества хранителни вещества.

 

5. Приемайте филтрирана (пречистена) вода с ябълков оцет – тази комбинация е напълно естествен стимулатор на имунната система. Това е така защото подобрява баланса на бактериалната флора. Смесете 1-2 супени лъжици оцет с 1 чаша вода. Приемайте сместа ежедневно.

 

6. Не се лишавайте от сън – повечето от нас подценяват важността на съня за имунната ни система. Трябва да отделяте поне 8 часа за сън. Сънят осигурява възможност на организма да се възстанови и да поддържа имунната система в бойна готовност. Недоспиването ще отслаби имунитета ви и ще направи имунната ви система по-уязвима за бактериите и вирусите.

 

7. Приемайте витамин Д – точно така, този витамин не е важен само за усвояването на калция. Витамин Д е ключов витамин за поддържане на силна имунна система. За целта можете да приемате хранителни добавки съдържащи витамин Д.

 

 

Източник: health.howstuffworks.com; www.patient.co.uk; www.livescience.com
Източник снимка: www.123rf.com