Как кокосовото масло може да ви помогне ако имате проблеми с щитовидната жлеза

Кокосовото масло може да се използва за лечение на хипотиреоидизъм или слабо активна щитовидна жлеза. Но при други проблеми с щитовидната жлеза 2016-04-24T00:06:53+00:00 Здравни Статии

Кокосовото масло може да се използва за лечение на хипотиреоидизъм или слабо активна щитовидна жлеза. Но при други проблеми с щитовидната жлеза, кокосово масло не е толково ефективно. Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това състояние е свързано с редица здравословни проблеми. Най-честите симптоми са: сънливост, постоянно усещане, че сте уморени, невъзможност да отслабвате.

 

Щитовидната жлеза е една от най-големите жлези с вътрешна секреция в организма. Тя произвежда хормоните тироксин и трийодтиронин.

 

Тези хормони работят заедно за регулиране на настроението, метаболизма, енергийните нива, телесната температура, пулс и кръвно налягане. Така, че е много важно тази жлеза да работи нормално.

 

Ползите на кокосовото масло при хипотироидизъм се дължат главно на съдържащите се в него средноверижни мастни киселини.

 

Лауриновата киселина е вид средноверижна мастна киселина. Тези средноверижни мастни киселини, намерени в кокосово масло, са същите като тези в майчиното мляко. Тя има отлични противовъзпалителни и антимикробни свойства.

 

Друга мастна киселина, която кокосовото масло съдържа е каприловата киселина, която също се намира в кърмата. Тази мастна киселина има редица благоприятни за здравето и има способността да лекува дрождоподобни гъбички в червата.

 

Друга такава мастна киселина е каприловата киселина, която има силни антимикробни и антивирусни свойства.

 

Ето как кокосовото масло ще ви помогне да се справите с неприятните симптоми на хипотиреодизма:

 

1. То помага да отслабнете – при недостатъчното производство на щитовидни хормони се стига до напълняване поради забавения метаболизъм, Благодарение на средноверижните мастни киселини, кокосовото масло ще ви помогне да отслабнете.

 

2. Кокосовото масло ускорява метаболизма – хормоните на щитовидната жлеза играят ключова роля в това как вашите клетки функционират и повлияват пряко метаболизма. Хипотиреоидизмът може да доведе до по-малко енергия и постоянно умора. Можете да се преборите с тези симптоми с помощта на кокосовото масло. Мастните киселини в това масло директно оказват влияние върху производството на енергия и ускоряват метаболизма.

 

3. Кокосово масло притежава мощно противовъзпалително действие – мускулните и ставни болки са често срещани при хора, страдащи от хипотиреоидизъм. Това се дължи на възпалителните процеси в организма поради ниските нива на тироиден хормон.

 

Невромускулните симптоми са често срещани при повечето пациенти с проблеми с щитовидната жлеза, според проучване.

 

Поради силния си противовъзпалителен ефект и възстановяващото си действие спрямо тъканите, кокосовото масло се счита за високо ефективно при лечението на хипотиреоидизъм.

 

За да се намалят мускулните и ставни болки, масажирайте засегнатите части със затоплено кокосово масло няколко пъти дневно.

 

4. Кокосовото масло е ефективно при запек – ниските нива на тиреоидните хормони водят до забавяне на метаболизма, което от своя страна води до забавяне на перисталтиката в стомашно-чревни тракт. Всичките тези фактори водят до появата на запек. Голямото количество на средноверижните мастни киселини в кокосовото масло е тайната за лечението на запека. Тези мастни киселини осигуряват необходимата, за правилното функциониране на чревните клетки енергия, за да се стимулира движението на червата.

 

Добавете  1 чаена лъжичка студено пресовано кокосово масло в чаша топло мляко и го изпийте вечер преди лягане. Това ще помогне да се справите със запека.

 

5. Приемът на кокосово масло предотвратява косопадахипотиреоидизмът е придружен с косопад. Ниските нива на тиреоидини хормони оказват влияние не само върху косата, но и върху окосмяването по тялото и веждите. Лауриновата киселина прониква в косъма и го заздравява. Затова, ако искате да имате здрава и  красива коса, просто затоплете малко кокосово масло и масажирайте скалпа за 5 минути. Оставете маслото да действа през нощта и на сутринта измийте косата си с шампоан. Повтаряйте процедурата няколко пъти седмично.

 

При хипотиреоидизъм трбява да използвате само студено пресовано кокосово масло.  Можете да консумирате 2-4 с.л. лъжици на ден. Можете да добавяте кокосово масло към вашето мляко, кафе или чай. Можете да го използвате за готвене.

 

 

Източник: preventdisease.com; www.thealternativedaily.com; coconutoil.com
Източник снимка: www.pixabay.com