Как кофеинът въздейства върху тялото ни

Кофеинът оказва положително влияние върху краткосрочната и дългосрочната памет - имало е много минали изследвания за въздействието на ..... 2014-12-30T21:28:15+00:00 Здравни Статии

1. Кофеинът оказва положително влияние върху краткосрочната и дългосрочната памет – имало е много минали изследвания за въздействието на кофеина върху краткосрочната памет, но последните изследвания са показали полезността на кофеина и върху дългосрочната памет. Около 300-400 милиграма на ден могат да ни предпазят от когнитивен упадък и Алцхаймер.

 

2. Ефектите на кофеина са почти незабавни- кофеинът много лесно преминава през кръвно-мозъчната бариера, така че централната нервна система се стимулира бързо. Това означава, че вие ще се чувствате по-бдителни и по-бодри незабавно и тези ефекти ще продължат след  30 -тата минута, когато е пикът им.

 

3. Кофеинът не ви дехидратира всъщност – тъй като 98 процента от кофеина се съдържа в напитки, приемът на такива течности все пак ви хидратира. Така че, въпреки че кофеинът е диуретик, малко вероятно е той да ви дехидратира. Все пак, това не означава, че трябва да прекалявате с кофеиновите напитки за да се рехидратирате Насладете им се умерено и не забравяйте, че водата е все още златен стандарт за вашата хидратация.

 

4. Съдържанието на кофеин в еспресото е всъщност много по-малко в сравнение с една чаша кафе – повечето от нас си мислят, че еспресото съдържа голямо количество кофеин, но всъщност то е само около 40 до 70 милиграма – много по-малко от средното за една чаша кафе. Това прави еспресото подходящо за хора, които са чувствителни към кофеина.

 

5. Кофеинът може да намали затлъстяване на черния дроб при тези със заболявания свързани с омазняване на черния дроб.

 

6. Кофеинът може да предотврати развитието на  шум в ушите (тинитус) при жените. Изследване е доказало, че жените, които пият по едно кафе на ден са по-малко застрашени от появата на шум в ушите.

 

7. Кофеинът може да стимулира растежа на косата и да предотврати оплешивяването при мъжете и жените.

 

 

Източник: authoritynutrition.com; www.medicalnewstoday.com; www.webmd.com
Източник снимка: www.pixabay.com