Рецепти с мед срещу неприятния синузит – част 1

Синузитът се причинява от възпаление на лигавицата на тъканите в синусите и носа. Това води до запушване на носа, водещо до .............. 2015-10-20T22:45:59+00:00 Здравни Статии

Синузитът се причинява от възпаление на лигавицата на тъканите в синусите и носа. Това води до запушване на носа, водещо до повишаване на налягането в и около очите, челото, носа и бузите. Други симптоми включват главоболие, болки в гърлото, намаляване или липса на мирис и вкус.

 

Основната причина за синузита е бактериалната инфекция. Природните средства са най-добрият начин за справяне с този проблем, без никакви странични ефекти. Медът помага да се намали тежестта на инфекцията и свързаните с нея симптоми.

 

Суровият мед може да се използва за ефективно лечение на синусите, намаляване на възпалението на синусите и носните тъкани, както и изчистване на дихателните пътища. Ето защо този прекрасен естествен компонент може да се окаже полезно средство в борбата със синузита.

 

Медът съдържа антиоксидантни и антимикробни свойства, които помагат за намаляване на инфекцията в синусите. Чистият органичен мед съдържа пчелен прашец, който стимулира имунната система.

 

Ето някой рецепти, които ще ви помогнат да се справите със синузита:

 

1. Мед и канела на прах – канелата се е използвала при запушен нос и настинки поради своето противовъзпалително, антисептично и антивирусна действие. Тя помага за освобождаването на възпалените синуси от гъстите секрети.

 

Смесете 1 чаена лъжичка мед с 4 ч.л. канела на прах. Приемайте сместа веднъж на ден, докато не почувствате облекчение от инфекцията.

 

Забележка: Можете да замените канелата на прах с черен пипер на прах.

 

2. Мед с билкова отвара – ароматните подправки са заредени с лековити етерични масла, които притежават редица лечебни свойства. Тази билкова отвара може да донесе голямо облекчение от болките в гърлото, инфекцията на синусите, настинката и кашлицата.

 

Изсипете 2 чаши вода в тенджера. Добавете  5 плодови пъпки карамфил, един дафинов лист, 5 зрънца черен пипер, 1 парченце смачкан пресен джинджифил и 1 ч.л. канела в тенджерата.

 

Оставете водата да заври и оставете да къкри за 10 минути за да може лечебните вещества на подправките да наситят водата.

 

Пийте по чаша топла отвара  с 1 чаена лъжичка мед два пъти на ден. Отварата има трайност 2 дни при стайна температура. Винаги затопляйте необходимото количество отвара преди да я консумирате за по-добри резултати.

 

Не пийте отварата повече от 4 дни без прекъсване.

 

3. Джинджифил и мед – Джинджифилът е корен, който е добре известен с противовъзпалителните си свойства, които могат да помогнат за намаляване на инфекцията и болката в синусите. Определени вещества в джинджифила инхибира секрецията на слуз и могат да облекчат симптомите при синузит.

 

Обелете и смачкайте 1 парченце пресен джинджифил. Поставете джинджифила към 1 чаша вряла вода в тенджера и оставете да къкри за 2 до 3 минути. Изключете котлона и покрийте тенджерата с капак. Нека отварата престой в продължение на 2 минути.

 

Прецедете отварата и добавете 1 чаена лъжичка мед. Разбърква се добре и се пие, докогато течността е още топла. Пийте отварата два пъти на ден докато инфекцията изчезне.

 

 

Следва продължение……..

 

 

Източник: www.everydayhealth.com; www.emedicinehealth.com; www.medicinenet.com
Източник снимка: www.pixabay.com