Как можем да използваме сочната диня като лекарство

Динята съдържа аминокиселината, наречена Л-цитрулин. Тази аминокиселина намалява времето, необходимо за възстановяване на мускулите .... 2015-06-07T22:11:20+00:00 Здравни Статии

Динята е не само един от най-любимите ни освежаващи плодове през горещите летни дни, но и страхотно природно лекарство, което може да ни помогне при различни състояния.

 

Динята съдържа аминокиселината, наречена  Л-цитрулин. Тази аминокиселина намалява времето, необходимо за възстановяване на мускулите след тежка физическа тренировка, което означава, че може да помогне на хората, които се занимават активно със спорт, да постигнат по-добри резултати. Изледвания са доказали, че л-цитрулинът елиминира по-бързо млечната киселина, която се натрупва в мускулите. Млечната киселина води до болки в мускулите и схващания.

 

За да намалите риска от появата на мускулна треска след тежка физическа тренировка, препоръчваме ви да пиете по 1 чаша сок от диня, 1 час преди тренировка. Освен това л-цитрулинът помага за по-бързото възстановяване на мускулите. 120 г диня съдържа около 150 гр л-цитрулин, което е най-много в сравнение с другите плодове.

 

Динята е отличен диуретик и може да се използва при натрупване на течности в организма. Това е така, защото динята има стимулиращ ефект върху бъбреците. Динята е полезна за здравето на сърцето, защото съдържа витамин С, витамин А и витамин Б6. Освен това динята съдържа магнезий, който повлиява високото кръвно налягане.

 

Динените семки са изключително ефикасни при камъни в бъбреците. В китайската народна медицина те се използват за премахване на камъните в бъбреците. Ако имате проблеми с камъни в бъбреците, не се колебайте да си приготвите следния чай: Смелете наситно една супена лъжица динени семена. Добавете половин литър гореща вода и оставете за половин час. Прецедете. Пийте по 1 чаша чай два пъти дневно, три пъти седмично.

 

Винаги консумирайте прясно приготвен чай.

 

Домашен лек с диня при наличието на Ешерехия коли:

 

В повечето случаи, конвенционалните лекарствени средства не са много ефективни при борбата с Ешерехия коли. Затова сега ще ви предложим една рецепта с диня.

 

Необходими съставки:

 

– 30 бр динени семки

– 1 л вода

 

Добавете семките към водата, оставете да заври и нека да поври за 10 минути. Свалете от котлона, прецедете и оставете да се охлади. Пийте получената течност вместо вода. Това количество е достатъчно за един ден.

 

Динята като лекарство при високо кръвно налягане:

 

Изследване, проведено в Университета на Флорида, показва, че динята намалява високото кръвно налягане при хора с наднормено тегло и тя също може да намали риска от сърдечен удар. Учените установили, че динята намалява високото кръвно налягане при хора с наднормено тегло, дори когато те са изложени на студени атмосферни условия.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org
Източник снимка: tiverylucky/www.freedigitalphotos.net